München lecseréli a tiszteletlennek tartott botlatóköveket

A müncheni hatóságok holokauszt emléktáblákat helyeznek ki a botlatókövek helyett.

A bajor zsidóság vezetője, Charlotte Knobloch és néhány más kritikus szerint a botlatókövek ugyanis szégyent hoznak a halottak emlékére, mivel könnyen bepiszkolódnak és a járókelők folyton rájuk taposnak.

Ennek ellenére több mint 1000 helyen – többek között Budapesten is – vannak botlatókövek elhelyezve Európa-szerte. Magyarországon 2007. április 27-én helyezték el az első botlatókövet a 2B Alapítvány szervezésében.

Botlatókövek a holokauszt áldozatainak emlékére – Kibic Magazin

A holokausztra emlékeztető újabb hetvenhét macskakőhöz hasonlító betonkockát – úgynevezett botlatókövet – helyeznek el a napokban ötvenhat magyarországi

Münchenben most emléktáblákkal váltják fel a botlatóköveket annak a 10000 müncheni férfi, nő és gyerek emlékére, akiket a nácik 1933 és 1945 között gyilkoltak meg.

A botlatókövek kihelyezését – amelyeket Gunter Demnig német művész végez – nem mindenki ellenzi. Több mint százezren írták alá azt a petíciót, akik szerint nem szabad eltávolítani ezeket az emlékműveket. A botlatókövek, melyek illegális lerakásáért az első alkalmakkor még büntetést kapott Demnig, mára a világ legnagyobb, decentrális emlékművévé váltak. Eddig Magyarországon több mint négyszáz követ süllyesztettek a járdába.

Tilly és Franz Landauert idézi meg az az emléktábla, amelyet múlt héten helyeztek ki Münchenben. Tilly 1944-ben halt meg Auschwitzban, Franz pedig 1943-ban a hollandiai Westerbork táborban. Franz a Bayern München futball klub elnökének, Kurt Landauernek volt a testvére, aki 1939-ben Svájcba menekült.

Ezen kívül még egy filológusnak és egy művészeti kurátor házaspárnak állítanak emléket a nemrég kihelyezett táblák.

Berlin szívében pedig 3000 botlatókő emlékeztet 6 millió zsidó meggyilkolására.

Munich replaces Holocaust memorials

The authorities in Munich have begun installing new Holocaust memorials to replace brass cobblestone reminders of the Nazis’ victims. The cobblestones are considered disrespectful by Bavarian Jewish leader Charlotte Knobloch and some other critics, mainly because they get dirty and are trodden on. They also exist in more than 1,000 places in Europe.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp