Levélben invitálja Fradi meccsekre Kardos Péter főrabbit a Ferencváros elnöke

Kubatov Gábor, az FTC elnöke szívesen látná saját vendégeként a Fradi mérkőzésein Kardos Péter főrabbit – derül ki a klubelnök leveléből, amelyet a Mazsihisz Rabbitestület Facebook oldalán osztottak meg. 

Az FTC és a Mazsihisz még a Ferencváros-Maccabi Tel-Aviv mérkőzés előtt rendezett közösen megemlékezést a több száz zsidót megmentő hős, Tóth Potya István előtt tisztelegve. Ezen az eseményen találkozott Kubatov a főrabbival, és amikor kiderült számára, hogy Kardos Péter már nagyon régóta a Ferencváros szurkolója, úgy döntött, hogy meghívja a csapat mérkőzéseire.

A Fradi zsidómentő hősére emlékeznek az FTC és a Maccabi Tel-Aviv meccse előtt – Kibic Magazin

Több száz zsidót mentett meg az FTC legendája, Tóth Potya István. A Fradi és az izraeli Maccabi Tel-Aviv meccse előtt rá emlékeznek, miközben az FTC ultrái olyan zsidózási módszereken törik a fejüket, amelyekkel elkerülhető lenne csapatuk megbüntetése. A héten megkezdődtek az európai kupasorozatok selejtezői, a Ferencváros éppen az izraeli Maccabi Tel-Aviv csapatával került össze az Európa-ligában.

Kardos Péter a Kibicnek elmondta, hogy leginkább a levél tartalma, illetve annak szívélyes hangvétele volt meglepetés a számára, hiszen rabbik nem igazán szoktak megfordulni vendégként a Fradi-pálya környékén. Amikor a klubelnökkel találkozott, az egy különleges alkalom volt, hiszen akkor a Mazsihisz szervezte a megemlékezést a Groupama Arénában.

A főrabbi rajongása még az ’50-es évek elejére nyúlik vissza, amikor Rákosiék Kinizsire változtatták a Fradi nevét, és a csapat meccsire kijárni egyfajta rendszerellenes politikai kiállást jelentett – emlékszik vissza Kardos Péter. A hatalom folyamatosan próbálta elnyomni a Kinizsit, és minél jobban nyomták, annál több szurkoló látogatott el a mérkőzésekre, 20-30 ezer ember a legjelentéktelenebb találkozóra is elment az Üllői útra. 

Kardos Péter főrabbi a Groupama Arénában tartott megemlékezésen (Fotó Szentgyörgyi Ákos/Mazsihisz)

A Fradi meccsekről ismert zsidózással kapcsolatban a főrabbi megjegyzi, hogy egészen a rendszerváltásig nem lehetett ilyet tapasztalni, de a közbeszédben megjelenő antiszemita hangok a lelátókon uralkodó hangulatot is befolyásolták. „Én nem a szurkolóknak, hanem a csapatnak szurkolok” – mondja erre Kardos Péter, aki hozzáteszi, hogy a csapat maga sohasem volt antiszemita, sőt amikor az 1940-es évek elején betiltották az MTK-t zsidó csapat lévén, akkor a Ferencváros volt az egyetlen klub, amelyik kiállt mellette. 

Levelében Kubatov Gábor arról is ír, hogy mennyire örült annak a lehetőségnek, hogy a Mazsihisz együtt tudott működni az FTC-vel. A klubelnök úgy véli, ez az együttműködés nem csupán egy megemlékezés és tisztelgés volt a Fradi legendája előtt, hanem egy üzenet is egyben a magyar társadalom és a nemzetközi közvélemény felé. Kubatov azt reméli, hogy ez nem csak egy egyszeri egymásra találás volt. 

Kardos Péter szerint ez az együttműködés a Mazsihisznek és a Ferencvárosnak is a hasznára válik, valahogy olyan formán, mint ahogy Orbán Viktor Benjamin Netanjahunál tett izraeli látogatása is mindkét fél számára hasznos volt. 

Az utóbbi időben a főrabbi már nem jár ki meccsekre, testi és mentális épségének megóvása érdekében.. Bár úgy látja most már nincs jelen a keménymag a lelátókon. A Maccabi elleni meccsen sem volt zsidózás, amikor valaki belekezdett volna valamilyen gyalázkodó rigmusba, akkor egy tízezres tömeg azonnal túlharsogta. Pár éve még az izraeli válogatott mérkőzésén palesztin zászlókat lengettek, és hátat fordítottak, amikor az izraeli himnusz szólt. A főrabbi most semmi hasonlót nem tapasztalt a stadionban.

Kardos Péter ennek ellenére Kubatov Gábor invitáló levelét követően sem fog sokkal több meccsre kilátogatni, mostanában inkább a tévén nézi a mérkőzéseket. Így 80 fölött már nem egy könnyed kirándulás meccsre járni – mondja a főrabbi. Talán ha majd megint egy izraeli csapat érkezik vendégjátékra.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp