Áv hónap 15: a szabad párválasztás ünnepe

“A Talmud szerint, akinek nem volt felesége, ekkor ment ki magának párt választani.” Radnóti Zoltán, a MAZSIHISZ Rabbitestületének elnöke írását ajánljuk az örömünnep alkalmából.

Telihold… Böjtnap után egy héttel…

Ránk köszönt a nap, amit napjainkban, Izraelben “Jom haahava”-nak, a szerelem napjának nevezik, ám a talmudi hagyományban még “tu beáv“-ként találkozunk vele. (A “tu” טו számértéke 9+6=15, “beáv” jelentése: “áv hónap”-ban)

Mi is ez az ünnep? Van valaki, aki nem ismeri? Van…

Szomorú jelenség van kialakulóban a zsidó ünnepek körében Magyarországon: elfelejtjük őket.

Példaként említhető, hogy a zarándokünnepekből sokan csak a kegyelet aktusát tartják számon ám az ünnep örömteli oldalára nem helyeznek kellő hangsúlyt. Mázkír alkalmával még többé-kevésbé megtelnek a templomok, de egyébként alig keresik fel a zsinagógákat.


Magyarországon 1945 óta lépten-nyomon gyászos évfordulókat, emléknapokat, és mártírünnepségeket helyeztek előtérbe a naptárban. Jóllehet, a zsidó nép históriáját átszövik a böjtnapok, a sírás és a gyász fekete emlékei: ókori háborúk, középkori kiűzetések, újkori pogromok és a közelmúlt vér és könnyáztatta tragédiája. Ám történelmünk nem csak szomorúság és reményvesztett búslakodás, hanem nagyon sokszor vígság és tánc.
A Tóra így írja elő: „és örvendj ünnepeden!”

A sok örömünnep közül most csupán egyet emelnék ki, amely ma már szinte feledésbe merült: áv hónap 15-ét.
Misna, a Szóbeli Tan (Táánit 4,8) így emlékezik meg róla:
„Raban Simon ben Gamliel mondta: Nem voltak olyan örömünnepei a zsidó népnek, mint áv hónap 15-e és Jom Kipur. Ekkor Izrael hajadonjai kimentek táncolni, kölcsönkért fehér ruhákban. Azért nem a sajátjukban, hogy ne szégyenítsék meg, azokat, akiknek egyáltalán nincsen,…,Jeruzsálem lányai, felmentek a szőlőskertek (a dombok) közé, és körtáncot lejtettek. És mit mondtak? – Fiú, nézz ránk, kit választasz? Ne nézd a szépséget, nézd a családot (a jövőt), hiszen – hazug a báj és hiábavaló a szépség. Az asszony, aki az Örökkévalót tiszteli, az méltó a dicséretre.” (Péld. 31.30)
Talmud (Táánit 31a) részletezi is ezt a kőrtáncot:
“Ezek a fehér ruhák hasonlítottak egymásra. Így kérték egymástól kölcsön: a király leánya a főpap lányától, a főpap leánya a helyettese leányától. Izrael leányai egytől-egyig kölcsönruhákban mentek az ünnepre.”
A Talmud szerint, akinek nem volt felesége, ekkor ment ki magának párt választani. (Táánit 31b)

Csodás nap lehetett…
Ám mi az eredete ennek az örömünnepnek, amelyet a legfontosabb zsidó nappal, a Jom Kipurral, az Engesztelőnappal, együtt említ a Misna?
Sőt az eredeti szövegben meg is előzi azt?
Miért olyan fontos áv hónap 15-e, hogy még Jeremiás próféta is, mikor a Szentély újraépítéséről beszél, kiemeli:
„Még felépítelek, és felépülsz Izrael szüze (ti. Jeruzsálem), még díszíted magad dobjaiddal, és kivonulsz a játszadozók körtáncában”. (Jeremiás 31.3)

A teljes cikk itt olvasható:

Áv hónap 15: a szabad párválasztás ünnepe – (Hagyomány IX.) ” Zolirabbi

Telihold… Böjtnap után egy héttel… Ránk köszönt a nap, amit napjainkban, Izraelben “Jom haahava”-nak, a szerelem napjának nevezik, ám a talmudi hagyományban még ” tu beáv”-ként találkozunk vele. (A “tu” טו számértéke 9+6=15, “beáv” jelentése: “áv hónap”-ban) Mi is ez az ünnep? Van valaki, aki nem ismeri? Van…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp