Felháborodtak az Izraelhez lojális drúzok a nemzetállam törvény miatt

Az izraeli drúz kisebbség vezetői a legfelsőbb bíróságnál tiltakoznak a múlt héten elfogadott zsidó nemzetállam törvény miatt. A kormányban olyan miniszter is akad, aki szerint emiatt változtatni kellene a törvény szövegén.

Egy hete fogadta el az izraeli parlament, a Kneszet az új nemzetállam törvényt, amely alkotmány hiányában hivatott szabályozni olyan alapvetőnek tűnő dolgokat, mint például, hogy mi az ország hivatalos nyelve (a héber), mi a fővárosa (Jeruzsálem), hogyan néz ki az ország zászlaja, címere stb. Ezen kívül a törvény azt is kimondja, hogy Izrael a zsidó nép nemzetállama, illetve a zsidó nép önrendelkezési joga a szülőföldjén egyedülálló jognak számít a zsidó nép számára.

Izrael mostantól a zsidó nép nemzetállama lett – Kibic Magazin

Az izraeli parlament, a Kneszet az éjjel megszavazta azt az új alaptörvényt, amely kimondja: Izrael a zsidó nép nemzetállama. Netanjahu szerint a törvény

A törvény már akkor nagy vitákat generált, amikor még csak tervezet formájában létezett, a legnagyobb tiltakozást kiváltó részt, amely szegregált települések létrehozását tette volna lehetővé, ki is hagyták, pontosabban teljesen más megfogalmazásban került végül elfogadásra. A törvény kapcsán az ellenzék részéről fasizmustól kezdve az apartheidig szinte minden létező negatív jelző elhangzott. A legfőbb kritika az volt, hogy a nemzetállam törvény kizárja az izraeli nemzetből a nem zsidó állampolgárokat.

Ezen háborodtak fel az Izraelben élő drúz kisebbség tagjai is, akik izraeliként tekintenek magukra minden szempontból. Az arab anyanyelvű drúzok egy, a síita iszlámból kivált egyedi vallású közösség. Izraelben nagyjából 138 ezeren élnek, a férfiak többsége az izraeli hadseregben teljesít szolgálatot. Vasárnap viszont a drúz vezetők, köztük három parlamenti képviselő a legfelsőbb bírósághoz fordult a nemzetállam törvény miatt, mivel az szerintük szélsőséges és diszkriminálja az Izraelben élő kisebbségeket.

Sachiv Snaan korábbi drúz képviselő azt nyilatkozta a 10-es csatornának, hogy nehezen lehet olyan drúzt találni, akit ne háborított volna fel a törvény szövege. Snaan elmondta, hogy a drúzokat arra nevelik, hogy szeressék a hazájukat, és a zsidókkal együttműködve éljenek Izraelben. A drúzok az államot, amelyben élnek a világ legjobb helyének tekintik, és nem értenek egyet azzal, ha meg akarják fosztani őket attól a joguktól, hogy annak az országnak legyenek az állampolgárai, amelyet annyira szeretnek – jelentette ki Snaan, akinek a fia volt az egyik a két drúz rendőr közül, akik életüket vesztették tavaly egy jeruzsálemi terrortámadásban.

Izraeli drúzok demonstrálnak

Benjamin Netanjahu miniszterelnök most azt tervezi, hogy egy találkozót hív össze a drúz kisebbség vezetőivel, hogy tisztázza velük a nemzetállam törvényben foglaltakat. Az izraeli kormányfő azonban úgy látja, hogy nem szükséges változtatni a törvény szövegén. Szó lesz viszont a drúzok helyzetének javításáról. A megbeszélésen részt vesz majd Avigdor Liberman védelmi miniszter és Ajub Kara hírközlési miniszter, aki az egyetlen drúz a kormányban, és aki, miután megszavazta a törvényt, halálos fenyegetéseket kapott a drúz közösség tagjaitól.

Netanjahuval ellentétben egy másik kormánytag, Naftali Bennett oktatásügyi miniszter úgy véli, hogy igenis lenne helye a változtatásnak a nemzetállam törvény szövegén. Miután Bennett több drúz vezetővel is megbeszélést folytatott, arra jutott, hogy a törvény megalkotásának módja komoly károkat okozott a drúz kisebbség tagjainak, illetve mindazoknak, akik sorsukat a zsidó államhoz kötötték. Bennett szerint ez ugyan nem volt a kormány célja a törvénnyel, de a kormány felelőssége, hogy begyógyítsa a felszakadt sebeket.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp