Megkezdődött az OR-ZSE megújítása

A nyáron már több új munkatárs is érkezik az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemre. A megújulás célja, hogy az intézmény megállhassa a helyét a hazai és európai felsőoktatási versenyben.

Július 1-től Vajda Károly személyében új megbízott rektor került az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) élére. Mint arról már korábban mi is többször írtunk az új rektor az intézmény megújítását tűzte ki célul. Ennek a folyamatnak az első lépéseiről az OR-ZSE most egy hosszabb közleményben számolt be.

Elismert fiatal oktatók érkezésével kezdődik a Zsidó Egyetem megújulása – Kibic Magazin

Új oktatók, új munkatársak. A megújulás légköre – jellemzi az új rektor, Vajda Károly az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) élén eltöltött első hónapját. A megbízott rektor első intézkedései hatékonyabbá tehetik a Scheiber Sándor utcai intézmény működését.

A közleményből többek között kiderül, hogy az intézmény az eddigieknél is komolyabban veszi majd a társadalommal folytatott párbeszédet. Ennek érdekében a társadalmi kapcsolattartásért és sajtókommunikációért a Magyar Nemzet korábbi munkatársa, Földi Bence rektori titkárként fog felelni a jövőben.

Az OR-ZSE rektorhelyettese egy 40-es évei első felében járó hebraista, Biró Tamás lett, aki az ELTE Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszékéről érkezik az intézménybe. Bíró személyével egy angolul és héberül jól tudó, hazai és külföldi kutatási és felsőoktatási tapasztalattal rendelkező oktató érkezik az egyetemre. Az új rektorhelyettes ezenfelül az OR-ZSE nemzetközi kapcsolati hálózatának építéséhez is hozzá tud majd járulni.

Az intézménybe érkezik Darvas István főrabbi, az OR-ZSE zsinagógájának, a BZSH Bét Jehuda hitközségének rabbija, aki a továbbiakban főtitkárként is és oktatóként is segíti az OR–ZSE-n zajló munkát. A rabbiképzésért felelős Szentírás és Talmudtudományi Tanszék munkájába pedig a nyár végétől bekapcsolódik dr. Verő Tamás főrabbi, a Frankel-körzet vallási vezetője.

Az ő érkezésével válik teljessé a tanszék munkatársi köre. A tanszéken dolgozó négy főrabbi (Darvas István, Radnóti Zoltán, dr. Róna Tamás és dr. Verő Tamás) sokrétű adottságokkal rendelkező, de egységes koncepciót megvalósító munkaközösségként szavatolják ősztől a rabbi-, és rabbihelyettesi képzés szakmai színvonalát.

Több népszerű rabbi segíti júliustól az OR-ZSE új rektorának munkáját! – Kibic Magazin

A világi és a vallási rész egyensúlyát a rektor és az OR-ZSE-n dolgozó rabbik szoros együttműködése teremtheti meg. Új rektor, Vajda Károly áll az OR-ZSE élén július 1-től, aki egyelőre 12 hónapra kapta a megbízását. Mint azt korábban megírtuk, a kinevezés egyik érdekessége, hogy most lesz először világi személy az OR-ZSE vezetője 140 éves fennállása óta, ami élénk vitákat váltott ki a szervezeten belül.

Róna és Verő a rabbiképzés gyakorlati időszakának módszertani megújulásán is munkálkodnak majd, illetve közösségszervező tapasztalataikat a közösségszervező szakos képzésben is kamatoztatják, jelezve, hogy a Mazsihisz és az egyetem vezetősége az ifjúság körében végzett és a vidéki hitközségekre is kiterjedő közösségszervezői munkának kivételes jelentőséget tulajdonít.

A rabbi és rabbihelyettes szak akkreditációért felelős oktatója ezentúl Balázs Gábor egyetemi docens lesz, aki korábban a Judaisztika Tanszéken dolgozott és aki a zsidó vallástudományi ismeretterjesztés, illetve a közösségi tanítás egyik legismertebb hazai képviselője.

A közlemény szerint a már a nyáron sor kerül a Doktori Iskola megerősítésére, kutatói együttműködések aláírására, nemzetközi kapcsolatfelvételre, a Mazsihsz közoktatási és közgyűjteményi intézményeivel ápolt együttműködések szorosabbá tételére, intézményi kereteinek kiszélesítésére.

Vajda Károly az egyetemet el kívánja indítani a digitalizáció és a hálózatosodás útján, hogy a potenciális hallgatók egy vonzó, modern intézménybe felvételizhessenek. Programjában szerepel továbbá a szakkínálat növelése, a felnőtt- és továbbképzések elindítása, az oktatói és kutatói munka színvonalának emelése, hogy még több hallgató számára váljék vonzóvá a Zsidó Egyetem, s megállhassa a helyét a hazai és európai felsőoktatási versenyben.

Vajda Károllyal kinevezését követően hosszabb interjút készítettünk, amit itt lehet elolvasni:

Egy krízishelyzetet kell most menedzselnünk – Kibic Magazin

Most vasárnap mutatták be a Mazsihisz közgyűlésének az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) frissen kinevezett rektorát. Vajda Károllyal többek között az intézet jövőjéről, a rabbiképzés megújításáról és a nők neológián belüli szerepéről beszélgettünk. A rektori pályázatát az egyetemi tanács többsége nem támogatta, végül az intézmény fenntartója, a Mazsihisz vezetősége megfordította a tanács által javasolt sorrendet.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp