Brit zsidók antiszemitizmussal vádolják a Munkáspártot

Egyetlen munkáspárti képviselő sem volt jelen azon a rendezvényen, amelyet 700 brit zsidó szervezett néhány napja a londoni Parlament térre, hogy tiltakozzanak a Munkáspártban egyre inkább eluralkodó intézményes rasszizmus ellen.

Megdöbbent a tömeg, amikor kiderült, hogy egyetlen munkáspárti képviselő sem csatlakozott hozzájuk a demonstráción. Többen megjegyezték, hogy ennek oka lehetett, hogy zaklatás érte azokat, akik kritizálni merték a párt vezetését. Így járt Dame Margaret zsidó származású munkáspárti képviselő is, aki antiszemitának nevezte Jeremy Corbynt, a Munkáspárt vezetőjét, amiért nem fogadta el a párt az antiszemitizmus nemzetközi definícióját. A párt vezetése kilátásba helyezte, hogy következménye lesz annak, hogy Dame Margaret rossz hírét kelti a pártnak.

A kritikusok szerint a Munkáspárt nem tartja antiszemitizmusnak, ha a párttagok megkérdőjelezik Izrael létét, ha azt állítják, hogy Izrael rosszakaratú állam, ha megfosztják legitimitásától, ha démonizálják, és mindeközben úgy vélik, a zsidóknak nincs joguk az önrendelkezésre, valamint ha a zsidók védik Izraelt, akkor nem hűek a saját brit identitásukhoz.

The Labour Party’s promise to cast aside the International Definition of Antisemitism and come up with its own better version is a further insult to the Jewish community

Those who are careful readers of the Labour Party’s attitudes to the Jewish community will be aware that far from positioning themselves to resolve their self-made antisemitism crisis, the Party’s leadership has avoided punishing the loyal antisemites in their midst, and betrayed at every turn a deep reluctance to challenge the far-left worldview that is the well-spring of that antisemitism.

A tüntetők most azt követelték, hogy fogadjanak el egy új törvényt a politikai párton belül lévő diszkrimináció megfékezésére, mivel a Munkáspárt nemrég arra tett kísérletet, hogy átírja az antiszemitizmus nemzetközi definícióját. Egyesek szerint a Munkáspárt olyan mélyre süllyedt, hogy rasszista szervezet lett, ahol intézményesült az antiszemitizmus.

Decent people should now abandon the Labour Party after its National Executive Committee refuses to adopt the International Definition of Antisemitism

The National Executive Committee (NEC) of the Labour Party has responded to the Jewish community and MP’s demands that it accept International Definition of Antisemitism by adopting its own rewritten definition of antisemitism, according to initial reports. It is for the Jewish community to define antisemitism.

A tüntetők között jelen volt az LBC rádió bemondója, Iain Dale, aki szolidaritásáról biztosította a brit zsidókat. Valamint Mark Lewis ügyvéd, aki rasszistának nevezte Jeremy Corbynt. Az ügyvéd azt sem bánta, ha emiatt Corbyn perelni fogja őt. „Rasszista pártot vezet, és mindenki, aki ilyen pártot támogat a rasszizmust támogatja”.

Ghanem Nuseibeh, a Muszlimok az antiszemitizmus ellen nevű szervezettől is felszólalt. „Nem igazolhatja a rasszizmus, hogy úgy tesztek, mintha védenétek az arabokat, muszlimokat és a palesztinokat. A muszlimoknak ilyen áron nincs szükségük a támogatásotokra!”, mondta.

A Munkások az antiszemitizmus ellen szóvivője, Euan Phillips elmondta, hogy a Munkáspárt arra törekszik, hogy újradefiniálja az antiszemitizmust. „Próbálják lazítani a határokat, hogy az antiszemiták is bent maradhassanak a pártban. Ez volt a párt politikája az 1930-as években is.”

Más pártok képviselői, szimpatizánsok is feltűntek a tömegben, sokan szolidaritásukat fejezték ki.

Gideon Falter, az Antiszemitizmus elleni kampány elnöke szerint Jeremy Corbyn elérte, hogy a valaha antirasszista Munkáspárt ma épp az ellenkező oldalon áll.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp