Orbán nem tett ígéretet az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésére

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor izraeli útjáról is szót ejtett. A miniszter szerint a migráció a modern kori antiszemitizmus gyökere.

Gulyás Gergely keddi sajtótájékoztatóján az izraeli-magyar csúcstalálkozóról is beszélt. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a két ország, amelynek kapcsolata sosem volt ilyen jó az elmúlt harminc évben, számos kérdést lát azonosan – írja beszámolójában az MTI.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

A miniszter úgy véli, a migráció Izrael számára is új kihívást jelent. Gulyás Gergely a modern kori antiszemitizmus gyökerének nevezte a migrációt, ezért az antiszemitizmus elleni küzdelem akkor a leghatásosabb, ha valaki a migrációval szemben foglal állást. 

Ma a Magyarországon élő zsidó közösségeknek, a magyar zsidó honfitársainknak békében és nyugalomban van lehetőségük élni – jelentette ki Gulyás, aki arról is szólt, hogy Izrael kiváló teljesítményt nyújt a legmagasabb tudást igénylő iparágakban, ezért a gazdasági együttműködések előtt álló esetleges akadályokat is le kell bontani.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta:

az igény ugyan megfogalmazódott, a miniszterelnök azonban nem tett ígéretet az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésére, a kormány nem hozott ilyen döntést. 

A kabinet biztosítja az Izraelbe kivándorolt magyarokról szóló múzeum létesítéséhez szükséges támogatást. Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte, hogy a látogatást nem zavarta meg a magyar miniszterelnökkel szembeni jeruzsálemi tüntetés, az csupán viccelődésre adott alapot. A kormányfő ugyanis azzal élcelődött, hogy tizenhétnél több tüntetővel is megtisztelhették volna.

Az Index arról is beszámolt, hogy Gulyás szerint Orbán Viktor azért nem látogatott el a palesztinok által ellenőrzött területekre, mert nem kapott meghívást.

A miniszter továbbá cáfolta, hogy összevonnák a Sorsok Házát és a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot.

https://akibic.hu/2018/07/23/orban-viktor-izraelben-kinek-volt-hasznos-kinek-volt-kinos-a-magyar-kormanyfo-latogatasa/

(MTI, Index)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp