Családtervezés zsidó módra

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Dávid kisgyerekként is sokat betegeskedett, kortársaihoz képest rengeteg időt töltött orvosi várókban és kórtermekben, majd fiatal felnőttként a megnagyobbodott lépe miatt kezdték kezelni. Két éve a Fővárosi Szent László Kórház orvosai egy ritka, elsősorban az askenázi zsidókat érintő genetikai betegséget diagnosztizáltak nála. A terápiának hála két éve fájdalom- és tünetmenetesen élhet, de a megfelelő genetikai vizsgálattal még a fogantatása előtt meg lehetett volna előzni a bajt.

Dávid Gaucher-kórban szenved, amely leggyakrabban az askenázi zsidók között fordul elő. A betegség vércseppteszttel már Budapesten is szűrhető.

„Ha valaki askenázi zsidóként a Gaucher-kór tüneteinek legalább a harmadát felismeri magán, akkor javasolt elvégeztetnie a tesztet. Viszont ha ezeket a tüneteket nem tapasztalja, akkor nem szükséges, hiszen ebben az esetben valószínűleg nem szenved a kórban. Ellenben, ha két askenázi zsidó összeházasodik és gyereket szeretne vállalni, akkor erősen ajánlott a szűrés, mivel fiatalokról van szó, akiknél esetleg még nem jelentkeztek a betegség tünetei, de attól még magukban hordozzák a lehetőséget” – mondja Dr. Csacsovszki Ottó, a Fővárosi Szent László Kórház Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztályának orvosa.

A terület szakértője szerint az olyan terhességek esetében, ahol mindkét szülő hordozó, 25%-os annak a valószínűsége, hogy az utód Gaucher-kórral születik. Továbbá minden második csecsemő, akinek hordozó szülei vannak, maga is tovább viszi a kórt, még ha ez tüneteket nem is okoz. Amennyiben az utód örökölte a betegséget, már csecsemőkorban elkezdhető a kezelés, mielőtt bármilyen károsodás kialakulna, így az egész életét tünet- és fájdalommentesen tudja leélni.

A Gaucher-kór egy veleszületett anyagcsere betegség, amely genetikai eredetű és egy speciális enzimhiány okozza. Főbb tünetei, a krónikus fáradtság, a végtagfájdalom, a bélpanaszok, illetve véralvadási zavarok melyből kifolyólag erős orrvérzés, ínyvérzés, elhúzódó és görcsös menstruáció jelentkezhet. A betegek csontjai törékenyebbek az átlagosnál, gyakran tapasztalható órákig, napokig tartó szinte elviselhetetlen csontfájdalom. A betegség megjelenhet kora gyerekkorban, fiatal felnőttkorban és időskorban is. A Gaucher-kórral érintett gyermekek fejlődése elmarad kortársaikéhoz képest, nemi érésük is csak a tinédzserkor végén jelentkezik.

A betegséggel kapcsolatos kérdéseket az [email protected] e-mail címen várják Szent László Kórház szakorvosai, és ugyanitt lehet ingyenes szűrővizsgálatra jelentkezni. Ez utóbbira a 06 30 5727 668 közvetlen vonalon keresztül is kérhető időpont.

(A cikkben szereplő keresztnevet a beteg kérésére megváltoztattuk.)

Kapcsolódó cikkeink:

Gaucher-kór: rejtőzködő betegek is lehetnek a hazai zsidóság körében – Kibic Magazin

A Gaucher-kór azon ritka genetikai betegségek közé tartozik, amelyek sokkal nagyobb arányban vannak jelen az askenázi zsidóknál, mint a teljes népesség körében. Mivel ez a betegség kezelhető, ezért fontos lenne, hogy minél szélesebb körben tudomást szerezzenek létezéséről. A betegségről Dr. Várkonyi Andreával a Szent László Kórház Hematológia és Őssejt-transzplantációs osztályának szakorvosával beszélgettünk.

A magyar zsidókat érinti főként a Gaucher-kór nevű betegség! – Kibic Magazin

A kór többek között krónikus fáradtsággal, véralvadási zavarral, végtagfájdalommal, bélpanaszokkal, vérzékenységgel, szinte elviselhetetlen csontfájdalommal jár. A jó hír, hogy a betegség jól diagnosztizálható és kezelhető. Jelenleg a budapesti Szent László Kórházban várják a betegeket kezelésre. A Gaucher-kór egy könnyen és fájdalommentesen diagnosztizálható és kezelhető, veleszületett anyagcsere betegség. Egy speciális enzimhiány okozza.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp