100 kilós kő zuhant ki a Siratófalból egy imádkozó nő közelében

Egy Heródes-kori kőtömb zuhant ki a Siratófal egyik elkülönített részéből, a közelben imádkozó asszonynak nem esett bántódása. A régészek viszont arra figyelmeztetnek, hogy veszélyes lehet a Siratófalnál imádkozni.

Egy nagyjából 100 kilós kődarab zuhant ki a Siratófalból hétfő reggel egy ott imádkozó nő közelében. Az asszony sérülés nélkül megúszta a történteket. A kő kiesését a szakértők szerint a falban lévő növényzet által felszívott nedvesség okozhatta. Legalábbis erre utal, hogy a kiesett kő ketté volt repedve. Ilyen repedések más kövekben is találhatóak, ezért a Siratófalat ellenőrző régészek arra figyelmeztetnek, hogy több kő is kieshet a falból, és jelenleg veszélyes lehet ott imádkozni.

A kőtömb nem a nagy imádkozó téren esett ki, hanem az attól délre fekvő falrészből, amely mellett egy imádkozó teraszt alakítottak ki még 2016-ban a reform és konzervatív zsidó irányzatok számára, hogy ott saját szokásaik szerint imádkozhassanak.

Végül azonban az izraeli kormány úgy döntött, hogy nem teszi lehetővé nők és férfiak számára a közös imádkozást a Siratófalnál, így aztán ezen a szakaszon is inkább ortodoxok szoktak szegregáltan imádkozni. Egy nappal az eset előtt, tisá beáv alkalmából ez a szakasz is tele volt imádkozókkal.

Yizhar Hess יזהר הס on Twitter

שֶׁגְּמָלַנִו כָּל טוּב. אסון כבר נמנע הבוקר בעזרת ישראל. אבן ניתקה מהכותל והתרסקה על מרפסת התפילה (הקטנה). אנשי רשות העתיקות מטפלים באירוע. עד להודעה חדשה המרפסת תיסגר, רחבת עזרת ישראל תפעל כרגיל. זהו אות השכמה-יש לבדוק את הכותל כולו,על שני חלקיו,כדי שחלילה לא יהיה אסון בעתיד. https://t.co/UslGD0ubew

A több mint 2000 éves falból nem először esnek ki kövek, 2004-ben a jom kippuri ima alatt esett ki egy nagyobb darab egy imádkozó férfit megsebesítve. Akkor kövek közötti repedésekbe a madarak által behordott fémdarabok miatti korrózió okozta a balesetet.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp