Németországban törölnie kell a Facebook-nak a holokauszttagadó kommenteket

A Facebook-nak igazodnia kell a német törvényekhez, amelyek tiltják a holokauszt-tagadást, jelentette be a berlini Igazságügyi Minisztérium, miután Mark Zuckerberg azt nyilatkozta, hogy a platformján nem fogják törölni az ilyen jellegű kommenteket.

Zuckerberg megjegyzései sokak felháborodását váltotta ki, amiért nem próbálja megállítani a gyűlöletbeszédet.

Ezzel kapcsolatban Zuckerberg a Recode nevű tech blognak adott interjúban kifejtette, hogy őt zsidó emberként, személy szerint sértik az ilyen jellegű megnyilvánulások, de nem gondolja, hogy a Facebook-nak törölnie kellene az emberek nézeteit.

Németországban azonban olyan törvényt fogadtak el, amely szerint azok a social media site-ok, amelyek nem távolítják el a gyűlöletkeltő üzeneteket 50 millió euró bírságra büntethetők. Ez a döntés egyértelművé tette, hogy a holokauszt tagadás bűncselekménynek számít.

„Nem adhatunk teret az antiszemitizmusnak. Sem a verbális, sem a fizikai támadások nem megengedhetők a zsidókkal szemben, beleértve a holokauszttagadást is”, jelentette ki Katarina Barley igazságügyminiszter múlt hét csütörtökön.

A minisztérium szóvivője pedig elmondta, hogy a Facebook-nak igazodnia kell a német törvényekhez. A Németországban működő social media hálózatoknak 24 órán belül törölniük vagy zárolniuk kell a nyilvánvalóan törvénybe ütköző tartalmakat.

„Nem kell védenünk azokat, akik tagadják a holokausztot”, írta Twitter üzenetében a német külügyminiszter, Heiko Maas, aki a Facebook törvényt korábban igazságügy miniszterként bevezette.

A Facebook automata szoftverek és 7500 munkatárs segítségével szűri ki a problémás tartalmakat. Az Igazságügy Minisztérium azt is bejelentette, hogy a Facebook-nak és más social media platformoknak július végéig kell közölniük a hivatalos szervekkel, milyen hatékonysággal törlik a gyűlöletbeszédet tartalmazó megjegyzéseket.

A Facebook németországi szóvivője a Reuters-nek elmondta, hogy nem az a céljuk, hogy védjék a holokauszttagadókat.

Az online antiszemitizmus aggasztó jelenség lett Németországban a berlini Műszaki Egyetem tanulmánya szerint, amely több mint 300 000 bejegyzést elemzett a Facebook-on és más fórumokon. Az antiszemita kontent 2007-ben 7,5% volt, 2017-ben viszont 30%!

Josef Schuster, a németországi zsidók központi tanácsának elnöke szerint a tanulmány bebizonyította, hogy az online antiszemitizmus növekedett az elmúlt években, és egyre agresszívabb lett.

„A szavakat előbb-utóbb tettek követik. Az online antiszemitizmust ezért nem tekinthetjük virtuális veszélynek. Ez valódi fenyegetés”, tette hozzá.

Facebook Must Adhere to German Holocaust Denial Laws, Says Berlin

Facebook must stick to German laws which ban Holocaust denial, the Justice Ministry in Berlin said on Thursday after Mark Zuckerberg caused outrage by saying his platform should not delete such comments. Zuckerberg’s remarks have fueled further criticism of Facebook after governments and rights groups have attacked it for not doing enough to stem hate speech.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp