Orbán Viktor látogatást tett az izraeli főrabbinál és a Siratófalnál

Az eseményen részt vett még Köves Slomó az EMIH vezető rabbija, Goldberg Árie rabbi az Európai Rabbitanács titkára és Smulik Raskin a budapesti izraeli közösség rabbija, valamint Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Rogán Antal miniszter, Gulyás Gergely miniszter, Fónagy János államtitkár.

David Lau, izraeli főrabbi csütörtökön irodájában fogadta a hivatalos úton Izraelben tartózkodó magyar miniszterelnököt, írta a zsido.com. Az eseményen részt vett még Köves Slomó az EMIH vezető rabbija, aki már a Jad Vashembe is elkísérte a miniszterelnököt, Goldberg Árie rabbi az Európai Rabbitanács titkára és Smulik Raskin a budapesti izraeli közösség rabbija, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Rogán Antal miniszter, Gulyás Gergely miniszter, Fónagy János államtitkár.

A főrabbi pozitívan értékelte, hogy csütörtöki sajtótájékoztatóján a magyar miniszterelnök elutasította az antiszemitizmus minden formáját.

Az eseményen Izraeli askenázi főrabbija hosszan beszélt az emberi méltóságról, az egyenlő esélyek biztosításának fontosságáról. David Lau hangsúlyozta, hogy Izrael a lehetőségeihez képest mindent megtesz a szomszédjai segítése érdekében.

David Lau beszédében felidézte a zsidók reggeli imáját, amelyben azért imádkoznak, hogy a másikban a jót lássák és ne a rosszat. Az ima arra is kitér, hogy ezt úgy tudjuk elérni, ha egymással beszélünk és nem csak egymásról – mondta a főrabbi.

A találkozón ezek után szó esett többek közt a magyarországi zsidó közösségek kegyeleti és egyházpolitikai kérdéseiről, amelyekkel kapcsolatban Orbán Viktor maximális támogatásáról biztosította a főrabbit.

Köves Slomó szerint a találkozó baráti hangulatban telt, a főrabbi felidézte a magyar gyökereit, és meleg szívvel emlékezett vissza az egy évvel ezelőtti magyarországi látogatására.

Az izraeli látogatás folytatásként a magyar miniszterelnök pénteken a Siratófalhoz látogatott el.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) a jeruzsálemi Siratófalnál 2018. július 20-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

A miniszterelnököt kétnapos izraeli útja során jelentős magyar kormánydelegáció kísérte. Szíjjártó Péter külügyminiszter gazdasági tárgyalásokat is folytatott. Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos izraeli látogatása alkalmával tárgyalt Cahi Hanegbi regionális együttműködési ügyekért felelős miniszterrel, valamint Juvál Rotem izraeli külügyminisztériumi főigazgatóval, írja a Szombat.

A megbeszéléseiről beszámolva a külügyminiszter kiemelte: a magyar gazdaság jövőbeni sikere szempontjából meghatározó, hogy “mennyire tudunk részt venni az újkori, innovatív autóipar kialakulásához vezető fejlesztésekben”. Márpedig Izrael az egyik elsőszámú helyszíne a világon azoknak a fejlesztéseknek, kutatásoknak, amelyek meghatározzák az innovatív autóipar jövőjét, amely már az önvezető autókra, az elektromobilitásra és a mesterséges intelligencia mindennapi használatára alapul – magyarázta.

Közölte: ezért meghatározó jelentőségű, hogy már 200 izraeli vállalat működik Magyarországon, és ezek ötezer magyar embert foglalkoztatnak.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) a jeruzsálemi Siratófalnál 2018. július 20-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp