Izrael mostantól a zsidó nép nemzetállama lett

Az izraeli parlament, a Kneszet az éjjel megszavazta azt az új alaptörvényt, amely kimondja: Izrael a zsidó nép nemzetállama. Netanjahu szerint a törvény fontos mérföldkő a cionizmus történetében, az arab képviselőknek viszont inkább az apartheidet juttatta az eszébe.

A 120 tagú Kneszet csütörtök hajnalban, hosszúra nyúló vitát követően, 62-55 arányban elfogadta azt az alaptörvényt, amely kimondja, hogy Izrael a zsidó nép nemzetállama, amelynek fővárosa Jeruzsálem, hivatalos nyelve pedig a héber. A törvény arra is kitér, hogy a zsidó nép önrendelkezési joga a szülőföldjén egyedülálló jognak számít a zsidó nép számára. Továbbá, hogy Izrael Állam törekedni fog az állampolgárai és a zsidó nép biztonságának megóvására, valamint arra, hogy megőrizze a diaszpórában Izrael és a zsidó nép közötti kapcsolatot.

Közös szelfit készítenek a kormánykoalíció tagjai a nemzetállam törvény elfogadását követően a Kneszetben

A legnagyobb vitát a törvény azon része váltotta ki, amely kezdetben lehetővé tette volna kizárólag zsidó települések létrehozását Izraelben. A tervezett törvény szövegében ugyanis az szerepelt, hogy Izrael állama engedélyezheti egy vallási vagy etnikai közösség számára, hogy egy teljesen saját települést hozzon létre magának. A törvény végül módosított szöveggel került elfogadásra, ami így szól: az állam a zsidó települések fejlesztését nemzeti értéknek tekinti, és arra törekszik, hogy ösztönözze, illetve előremozdítsa ezek létrehozását.

A törvény elfogadását követően Benjamin Netanjahu azt mondta, hogy „122 évvel azután, hogy Herzl nyilvánosságra hozta elképzeléseit a zsidó nép jövőjével kapcsolatban, mi lefektettük egy törvényben létezésünk alapelveit”. Az arab képviselők viszont a szavazás után összetépték a törvénytervezet szövegét, miközben apartheid-törvénynek nevezték azt. Más ellenzéki képviselők sajnálatuknak adtak hangot amiatt, hogy egy ilyen fontos törvényt nem teljes konszenzussal fogadta el a Kneszet.

Az új nemzetállam törvényt már korábban is több kritika érte, főleg amiatt, hogy kizárja az izraeli nemzetből az ott élő arabokat és más etnikumokat, akik a bírálók szerint csak állampolgárok lehetnek Izraelben, de a nemzet részei már nem.

Ariel Picard rabbi, a jeruzsálemi Shalom Hartman Intézet igazgatója szerint ráadásul a törvény szövegének egy része megalázó a diaszpóra zsidóságára nézve. A törvény ugyanis arról szól, hogy Izraelnek csak a diaszpórában kell erőfeszítéséket tennie a kapcsolatok ápolása végett, de azt már nem mondja ki, hogy az izraelieknek is erőfeszítéseket kellene tenniük a diaszpóra zsidóságának elfogadása érdekében. Ez pedig Picard rabbi szerint azt jelenti, hogy az izraelieknek nincs mit tanulniuk a diaszpóra zsidóságától, nem tartoznak nekik semmivel, és mindent jobban tudnak náluk.

(Ynet, JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp