Izrael mostantól a zsidó nép nemzetállama lett

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az izraeli parlament, a Kneszet az éjjel megszavazta azt az új alaptörvényt, amely kimondja: Izrael a zsidó nép nemzetállama. Netanjahu szerint a törvény fontos mérföldkő a cionizmus történetében, az arab képviselőknek viszont inkább az apartheidet juttatta az eszébe.

A 120 tagú Kneszet csütörtök hajnalban, hosszúra nyúló vitát követően, 62-55 arányban elfogadta azt az alaptörvényt, amely kimondja, hogy Izrael a zsidó nép nemzetállama, amelynek fővárosa Jeruzsálem, hivatalos nyelve pedig a héber. A törvény arra is kitér, hogy a zsidó nép önrendelkezési joga a szülőföldjén egyedülálló jognak számít a zsidó nép számára. Továbbá, hogy Izrael Állam törekedni fog az állampolgárai és a zsidó nép biztonságának megóvására, valamint arra, hogy megőrizze a diaszpórában Izrael és a zsidó nép közötti kapcsolatot.

Közös szelfit készítenek a kormánykoalíció tagjai a nemzetállam törvény elfogadását követően a Kneszetben

A legnagyobb vitát a törvény azon része váltotta ki, amely kezdetben lehetővé tette volna kizárólag zsidó települések létrehozását Izraelben. A tervezett törvény szövegében ugyanis az szerepelt, hogy Izrael állama engedélyezheti egy vallási vagy etnikai közösség számára, hogy egy teljesen saját települést hozzon létre magának. A törvény végül módosított szöveggel került elfogadásra, ami így szól: az állam a zsidó települések fejlesztését nemzeti értéknek tekinti, és arra törekszik, hogy ösztönözze, illetve előremozdítsa ezek létrehozását.

A törvény elfogadását követően Benjamin Netanjahu azt mondta, hogy „122 évvel azután, hogy Herzl nyilvánosságra hozta elképzeléseit a zsidó nép jövőjével kapcsolatban, mi lefektettük egy törvényben létezésünk alapelveit”. Az arab képviselők viszont a szavazás után összetépték a törvénytervezet szövegét, miközben apartheid-törvénynek nevezték azt. Más ellenzéki képviselők sajnálatuknak adtak hangot amiatt, hogy egy ilyen fontos törvényt nem teljes konszenzussal fogadta el a Kneszet.

Az új nemzetállam törvényt már korábban is több kritika érte, főleg amiatt, hogy kizárja az izraeli nemzetből az ott élő arabokat és más etnikumokat, akik a bírálók szerint csak állampolgárok lehetnek Izraelben, de a nemzet részei már nem.

Ariel Picard rabbi, a jeruzsálemi Shalom Hartman Intézet igazgatója szerint ráadásul a törvény szövegének egy része megalázó a diaszpóra zsidóságára nézve. A törvény ugyanis arról szól, hogy Izraelnek csak a diaszpórában kell erőfeszítéséket tennie a kapcsolatok ápolása végett, de azt már nem mondja ki, hogy az izraelieknek is erőfeszítéseket kellene tenniük a diaszpóra zsidóságának elfogadása érdekében. Ez pedig Picard rabbi szerint azt jelenti, hogy az izraelieknek nincs mit tanulniuk a diaszpóra zsidóságától, nem tartoznak nekik semmivel, és mindent jobban tudnak náluk.

(Ynet, JTA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp