Netanjahu a magyar nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésére szeretné rávenni Orbánt

Benjamin Netanjahu azt reméli, rá tudja majd beszélni a ma Izraelbe látogató Orbán Viktort arra, hogy a magyar nagykövetséget Jeruzsálembe költöztesse. Közben az Amnesty International tüntetést szervez a magyar kormányfő ellen.

A mai napon Orbán Viktor Izraelbe látogat, ahol többek között Benjamin Netanjahu miniszerelnökkel is találkozni fog. A Jediot Achronot izraeli napilap online kiadása, a Ynet ezzel kapcsolatban arról ír, hogy Izrael kiemelt fontossággal kezeli a látogatást, amelytől Netanjahu azt reméli, sikerül majd rávennie a magyar kormányfőt arra, hogy Magyarország is költöztesse át a nagykövetségét Jeruzsálembe. Vagy legalább egy olyan lépést tegyen ebbe az irányba, mint a csehek, akik egy kulturális és gazdasági központot hoznak létre az általuk amúgy már elismert izraeli fővárosban.

Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor tavaly Budapesten

A lap szerint Netanjahu célja, hogy Izrael mellé állítsa a V4-es országokat az Európai Unióval való konfliktusában. Mivel Magyarország is folyamatosan szembe kerül az unióval, így Orbánt megfelelő partnernek látja ebben az izraeli miniszerelnök, aki egy V4-es találkozót szeretne összehozni Izraelben. A magyar kormányfő látogatása pedig fontos lépés lehet ennek a tervnek a megvalósításában. Cserébe Izrael azért lobbizik a Trump-adminisztráció embereinél, hogy közelítse az Orbán-kormányt az amerikai vezetéshez.

Orbánék már korábban is több gesztust tett Izraelnek, ezek közül a cikk azt emeli ki, amikor Magyarország megvétózta, hogy az EU közös nyilatkozatban ítélje az Egyesült Államok nagykövetégének Jeruzsálembe költöztetését. De megemlítik azt is, hogy Orbán nem fog ellátogatni a palesztin terültetekre, mint arról tegnap már mi is beszámoltunk:

Orbán Viktor nem fog palesztin vezetőkkel találkozni izraeli látogatása során – Kibic Magazin

Orbán Viktor miniszerelnök szerdán Izraelbe látogat, ahol a bevett szokásoktól ellentétben csak az izraeli vezetőkkel fog találkozni, a palesztinokkal

A Ynet szerint Izraelben annak ellenére vörös szőnyeggel fogadják Orbánt, hogy a magyar miniszerelnök komoly lépéseket tett a demokrácia leépítése felé az országban azzal, hogy korlátozni próbálja a civil szervezetek, a sajtó és az igazságszolgáltatás működését. Korábban pedig a nácikkal kollaboráló Horthy Miklóst kivételes államférfinek nevezte.

Többek között ezek okán az Amnesty International emberi jogi szervezet arra szólította fel a Jad Vasem igazgatóját, hogy mondja le Orbán Viktor tervezett látogatását az intézményben. A Jad Vasem válaszul azt közölte, hogy a magyar miniszerelnök Izrael Állam vendége, és a Jad Vasem mindig fogadja az állam vendégeit azok izraeli programjának megfelelően, amelyért a külügyminisztérium a felelős. Az Amnesty tiltakozásképpen tüntetést szervez a Jad Vasemhez Orbán látogatása ellen.

A magyar zsidó vezetők optimisták Orbán Viktor izraeli látogatása előtt – Kibic Magazin

Kivételes egyetértésben, Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija is optimistán tekint a magyar kormányfő izraeli útja

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp