Egy nagy erejű földrengés jelenti a legnagyobb fenyegetést Izrael számára

A gázai rakétatámadások és az iráni fenyegetés eltörpülnek azon veszély mellett, amit egy erősebb földrengés jelentene Izrael számára. A szakértők szerint ez bármikor bekövetkezhet, az ország azonban egyáltalán nem áll készen egy ilyen horderejű katasztrófa kezelésére.

Két héttel ezelőtt egy gyengébb rengéssorozatot észleltek Izraelben, az első, a Richter-skála szerinti 2,1 és 4,1 közötti földmozgást később egy 4,5 erősségű rengés követett. Ezek a kisebb földrengések ugyan semmiféle kárt nem okoztak, szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy Izrael egyáltalán nincs felkészülve egy nagyobb erejű rengésre. Ez pedig ezrek, köztük gyerekek életébe is kerülhet.

Az izraeli katasztrófavédelem földrengés-gyakorlata

Ariel Heimann geológus például azt nyilatkozta az izraeli médiának, hogy szerinte a földrengés jelenti a legnagyobb fenyegetést, amellyel Izraelnek jelenleg szembe kell néznie. Heimann úgy véli, hogy ez mindenképpen nagyobb veszélyt jelent, mint a Gázából átlövöldözött Kasszám-rakéták vagy az iráni fenyegetés.

Bár az egyik ultraortodox parlamenti képviselő szerint a legutóbbi földrengés azért következett be, mert a reform zsidók saját szokásaiknak megfelelő módon akarnak imádkozni a Siratófalnál. Sokkal valószínűbb azonban, hogy a rengés oka Izrael földrajzi elhelyezkedésében keresendő. Izrael keleti határa ugyanis a Szír-Jordán árokban fekszik, amely az Észak-Szíriától egészen Mozambikig terjedő Afrikai-árokrendszer vagy más néven a Nagy-hasadékvölgy része.

A reform zsidók miatt volt földrengés Izraelben egy ultraortodox képviselő szerint – Kibic Magazin

A reform és a konzervatív irányzatok követői miatt rengett a föld szerdán Izraelben – állítja az ultraortodox Sasz párt egyik parlamenti képviselője. A

Ez az árokrendszer az afrikai és ázsiai földkéreglemezek távolodása során jött létre, maga a Szír-Jordán árok pedig az Afrikai-lemez és az Arábiai-lemez határán található. A földrengések jelentős része pont az ilyen lemezek találkozópontjainál szokott kialakulni. Így nem csoda, hogy a mai Izrael területén korábban már több, a mostaninál sokkal súlyosabb földmozgást is regisztráltak.

Az egyik ilyen ismert rengés 1837-ben történt, és romba döntötte Cfát városát és annak környékét több ezer ember halálát okozva. Azt a rengést a Richter-skála szerinti 6,25-6,5 közötti erősségűre tippelik a szakértők, hasonlóan az 1927-es földrengéshez, amely a több száz áldozaton túl Jeruzsálemben okozott komoly károkat. Szakértők most arra figyelmeztetnek, hogy egy hasonló erősségű fölmozgás a közeljövőben bármikor bekövetkezhet.

Heimann szerint, amennyiben most egy ilyen erősségű rengés bekövetkezne, az több ezer halálos áldozattal járna, és több százezer ember válna hajléktalanná. Házak dőlnének össze, és olyan jelentős lenne az anyagi kár, hogy az évtizedekre vetné vissza az országot.

A gyerekek külön is veszélyben vannak, ugyanis egy nemrég készült felmérés szerint 1600 olyan iskolát találtak országszerte, amelyet az összeomlás veszélye fenyeget egy erősebb földrengés esetén. Ezekből az utóbbi három évben csupán 53-at sikerült megerősíteni. Efrájim Leor tömegkatasztrófa-szakértő úgy véli, hogy Izrael egy ilyen katasztrófában egy teljes generációt veszítene el.

Itzik Bar ezredes, az izraeli hadsereg civilekért felelős parancsnokságának tisztje becslése szerint egy erős rengés Izraelben nagyjából 7000 halottal és 200 ezer hajléktalannal járna. Bar ezredes úgy látja csak egy közepes, 100-200 halálos áldozattal járó földmozgás nyitná fel az ország vezetésének a szemét, hogy komolyabban foglalkozzon a problémával.

Az 1927-es jeruzsálemi földrengés pusztítása

A két héttel ezelőtti kisebb rengés 40 további utórezgést okozott a térségeben az elmúlt napokban, ami akár azt is jelentheti, hogy egy erős földmozgás is bármikor bekövetkezhet. Ennek ellenére az izraeli kormány szinte semmilyen óvintézkedést nem tett az esetleges katasztrófa lehetséges következményeinek csökkentése érdekében.

További probléma, hogy nem készült el több veszélyes anyagokkal foglalkozó gyár földrengésbiztossá tétele, és eddig a 108 erre kötelezett gyárból csak egy mutatott be erre vonatkozó terveket. Az országos figyelmeztető rendszer egyáltalán nem működik, az épületek megerősítésére sem igazán fordítottak anyagi forrásokat az illetékes minisztériumok. Egy 2004-es becslés szerint egy 7,5 erősségű földrengés az ország északi részén 16 ezer halálos áldozattal, közel 100 ezer sebesülttel és 10 ezer összeomlott épülettel járna együtt.

Az állami hivatalok ellenőrzését végző szerv jelentései évről évre ugyanolyan súlyos helyzetről tesznek említést. A legfrissebb jelentés éppen a napokban látott napvilágot, ebben a kórházak felkészületlenségéről, az épületek megerősítésének elhanyagolásáról és az erre szánt források másra költéséről írnak.

Avigdor Liberman védelmi miniszter mindenesetre a múlt héten bejelentette, hogy még ebben a hónapban egy új, több évre szóló földrengések elleni védelmi tervet fognak a kormánynak prezentálni.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp