Heisler: Schmidt személye nem garancia a hitelességre

A MAZSIHISZ-nek egyelőre nincs hivatalos információja azzal az értesüléssel kapcsolatban, miszerint Schmidt Mária lesz a Sorsok Háza és a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont igazgatója, nyilatkozta Heisler András lapunknak, de figyelemmel kísérik a fejleményeket, és ha szükségesnek látják, elvégzik érdekképviseleti munkájukat az ügyben.

A MAZSIHISZ elnöke elmondta, a szervezet a Sorsok Házával kapcsolatban korábban kialakított véleményén nem változtatott. Szeretnének garanciákat kapni arra, hogy az intézmény üzenete hiteles történelmi képet fog nyújtani.

“A holokausztot mi egy sokéves folyamatnak tekintjük, ami nem a német megszállással, hanem a numerus clausus-szal, Európa első kirekesztő törvényével kezdődött. Ugyanígy fontosnak tartjuk a felelősök megnevezését és azt, hogy a kiállítás az embermentők tevékenységét ne általános társadalmi attitűdként, hanem számos igaz ember kivételes cselekedeteként mutassa be”, írta Heisler András megkeresésünkre.
A MAZSIHISZ elnöke szerint Schmidt Mária eddigi munkássága és nyilatkozatai ezeknek az elvárásnak nem felelnek meg. A Népszavában megjelent hírről nincs hivatalos információjuk. Figyelemmel kísérik a fejleményeket, és ha szükségesnek látják, érdekképviseleti munkájukat felelősen és higgadtan elvégzik.

Mint tegnap megírtuk, felröppent a hír, hogy Schmidt Mária lehet az igazgatója annak a komplexumnak, amelyben összevonnák a Sorsok házát és a Páva utcai holokauszt emlékközpontot.  Az információ Karsai László történésztől származott, aki elmondta, hogy tudomása szerint még nincs végleges döntés. A héten Orbán Viktor Izraelbe utazik, többek között ellátogat a Jad Vashem Intézetbe, és informálisan tárgyalnak izraeli történészekkel, mit szólnak Schmidt Mária személyéhez.

Mint ismert a Jad Vashem szakértői korábban kiszálltak a Sorsok Háza projektből, mert nem értettek egyet Schmidt történelemfelfogásával. Ezért még az sem kizárt, hogy Orbán meggondolja magát, állítja Karsai.

Schmidt Máriáé lesz a Páva utca? – Kibic Magazin

Schmidt Mária lehet az igazgatója annak a komplexumnak, amelyben összevonnák a Sorsok házát és a Páva utcai holokauszt emlékközpontot, tudta meg a Népszava Karsai László történésztől. Karsai elmondta, hogy tudomása szerint még nincs végleges döntés. A héten Orbán Viktor Izraelbe utazik, többek között ellátogat a Jad Vashem Intézetbe, és informálisan tárgyalnak izraeli történészekkel, mit szólnak Schmidt Mária személyéhez.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp