Heisler: Schmidt személye nem garancia a hitelességre

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A MAZSIHISZ-nek egyelőre nincs hivatalos információja azzal az értesüléssel kapcsolatban, miszerint Schmidt Mária lesz a Sorsok Háza és a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont igazgatója, nyilatkozta Heisler András lapunknak, de figyelemmel kísérik a fejleményeket, és ha szükségesnek látják, elvégzik érdekképviseleti munkájukat az ügyben.

A MAZSIHISZ elnöke elmondta, a szervezet a Sorsok Házával kapcsolatban korábban kialakított véleményén nem változtatott. Szeretnének garanciákat kapni arra, hogy az intézmény üzenete hiteles történelmi képet fog nyújtani.

“A holokausztot mi egy sokéves folyamatnak tekintjük, ami nem a német megszállással, hanem a numerus clausus-szal, Európa első kirekesztő törvényével kezdődött. Ugyanígy fontosnak tartjuk a felelősök megnevezését és azt, hogy a kiállítás az embermentők tevékenységét ne általános társadalmi attitűdként, hanem számos igaz ember kivételes cselekedeteként mutassa be”, írta Heisler András megkeresésünkre.
A MAZSIHISZ elnöke szerint Schmidt Mária eddigi munkássága és nyilatkozatai ezeknek az elvárásnak nem felelnek meg. A Népszavában megjelent hírről nincs hivatalos információjuk. Figyelemmel kísérik a fejleményeket, és ha szükségesnek látják, érdekképviseleti munkájukat felelősen és higgadtan elvégzik.

Mint tegnap megírtuk, felröppent a hír, hogy Schmidt Mária lehet az igazgatója annak a komplexumnak, amelyben összevonnák a Sorsok házát és a Páva utcai holokauszt emlékközpontot.  Az információ Karsai László történésztől származott, aki elmondta, hogy tudomása szerint még nincs végleges döntés. A héten Orbán Viktor Izraelbe utazik, többek között ellátogat a Jad Vashem Intézetbe, és informálisan tárgyalnak izraeli történészekkel, mit szólnak Schmidt Mária személyéhez.

Mint ismert a Jad Vashem szakértői korábban kiszálltak a Sorsok Háza projektből, mert nem értettek egyet Schmidt történelemfelfogásával. Ezért még az sem kizárt, hogy Orbán meggondolja magát, állítja Karsai.

Schmidt Máriáé lesz a Páva utca? – Kibic Magazin

Schmidt Mária lehet az igazgatója annak a komplexumnak, amelyben összevonnák a Sorsok házát és a Páva utcai holokauszt emlékközpontot, tudta meg a Népszava Karsai László történésztől. Karsai elmondta, hogy tudomása szerint még nincs végleges döntés. A héten Orbán Viktor Izraelbe utazik, többek között ellátogat a Jad Vashem Intézetbe, és informálisan tárgyalnak izraeli történészekkel, mit szólnak Schmidt Mária személyéhez.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp