A Fradi zsidómentő hősére emlékeznek az FTC és a Maccabi Tel-Aviv meccse előtt

Több száz zsidót mentett meg az FTC legendája, Tóth Potya István. A Fradi és az izraeli Maccabi Tel-Aviv meccse előtt rá emlékeznek, miközben az FTC ultrái olyan zsidózási módszereken törik a fejüket, amelyekkel elkerülhető lenne csapatuk megbüntetése.

A héten megkezdődtek az európai kupasorozatok selejtezői, a Ferencváros éppen az izraeli Maccabi Tel-Aviv csapatával került össze az Európa-ligában. A két meccsből álló párharc első mérkőzését ma este 19:00 órakor játsszák Budapesten a Groupama Arénában.

Tóth Potya István

A mérkőzés előtt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Ferencvárosi Torna Club (FTC) közösen emlékszik meg Tóth Potya Istvánról, a Fradi korábbi labdarúgójáról és edzőjéről, aki 1944-ben társaival együtt több száz zsidót mentett meg a biztos haláltól – olvasható a Mazsihisz és az FTC közleményében.

1944-ben Tóth Potya István egy Dallam nevű ellenállócsoporthoz csatlakozott, a csoportot korábban az Újpesttel bajnoki címet nyert Jánosi Béla hozott létre – írja Szegedi Péter a mazsihisz.hu-n megjelent cikkében. A csoport tagjai üzemekben szerveztek szabotázsokat, adatokat gyűjtöttek Budapest erődítéséről, repülők fogadására, anyagok raktározására alkalmas területeket szemeltek ki, és előkészületeket tettek a Duna-hidak megmentésére.

Tóth Potya István Budapesti Telepes utcai házában üldözöttek százait menekítette. 1944. decemberében azonban árulás vádjával letartóztatták, először a Gestapo Fő utcai börtönében, majd a Belügyminisztérium Várban lévő pincéjében raboskodott.1945 februárjában a nyilasok kivégezték.

A mai Ferencváros-Maccabi Tel-Aviv kupamérkőzésen a játékosokat pályára kísérő gyerekek a legendás sportember arcképével díszített pólókban emlékeznek majd Tóth Potya Istvánra. Valamint a Groupama Arénában lévő Fradi Múzeumban a Mazsihisz és az FTC közösen tart zártkörű megemlékezést, amelyen részt vesz az edző unokája, valamint Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Kubatov Gábor, az FTC elnöke is.

A közlemény kiemeli, hogy az eseményt a FTC, valamint a Mazsihisz közösen szervezi, az akció része a Zsidó Világkongresszus és a londoni székhelyű Chelsea labdarúgóklub nemrég meghirdetett kirekesztés-ellenes kezdeményezésének.

Tudósítónk a helyszínen, a megemlékezést itt lehet élőben követni:

Az FTC-nél a megemlékezésen kívül külön figyelmet szentelnek a Maccabi elleni mérkőzésnek. A szurkolókat például arra kérték, hogy ne használják a fradisták náci karlendítéshez hasonló mozdulatát, ugyanis az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA nem fogadta el a klub azon érvelését, miszerint a karlendítés csupán azt jelképezi, hogy „szívtől az égig”, és semmi köze a nácikhoz. Továbbá az Aryan Greens (zöld árják) nevű szurkolócsoport sem rakhatja ki a drapériáit, mivel azok is gyűlöletkeltőnek számítanak.

A Fradi súlyos büntetésre, pénzbírságra vagy több mérkőzésre vonatkozó zárt kapus büntetésre számíthat abban az esetben, ha szurkolói megszegik az UEFA gyűlöletkeltésre vonatkozó szabályait. A fradisták mindenesetre jelenleg azon vitatkoznak az FTC-ultrák FradiMob nevű Facebook-oldalán, hogy megéri-e egy kis zsidózás a lelátókon vagy inkább fogják vissza magukat, nehogy megbüntessék a csapatot.

A Fradi szurkolói ezen kívül még azon értetlenkednek, hogy mit keres egyáltalán az izraeli Maccabi Tel-Aviv egy európai kupasorozatban. Nekik ezt a cikkünket ajánljuk:

Mégis mit keresnek ezek az izraeliek Európában? – Kibic Magazin

Idén kétszer is találkozhattak magyar és izraeli focicsapatok az európai kupasorozatokban, így aztán elég sokszor felmerülhetett az égető kérdés: mit is keresnek egy alapvetően Ázsiában található ország csapatai az európai kupákban? „Mehetünk Ázsiába…”, „Jeruzsálem mióta van Európában?”, „Még jó hogy Európa liga a neve…”

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp