Műanyag zacskóba bugyolálta magát az ortodox zsidó férfi egy repülőjáraton

Nem ritka, hogy az emberek bizonyos rituálékat végeznek repülés közben. Például rózsafüzért morzsolgatnak vagy becsukják a szemüket felszálláskor. De nemrég egy utas egy kicsit merészebbet lépett…

A férfi egy zacskóba bugyolálta saját magát az utazás idejére, mert a vallása tiltja, hogy temetők felett repüljön el.

A Daily Mail szerint az illető valószínűleg kohanita zsidó volt. A kohaniták a jeruzsálemi Szentély papjainak leszármazottai, akik számára tilos bármiféle tisztátalan dologgal, így például halottakkal érintkezni. Állítólag ezért nem repülhetnek temetők felett sem.

És hogy miért épp nejlon zacskóba csomagolják magukat? Egyesek szerint azért, mert a zacskó jó szigetelő anyag. A kérdés csupán az, hogyan tudnak így lélegezni? Úgy tűnik, előre preparált réseken keresztül. A gond viszont az, hogy már előfordult, hogy a zacskóviselet miatt fellépő biztonsági kockázatok következtében repülőjáratok késtek vagy fordultak vissza. A becsomagolt utasok ugyanis veszély esetén nem tudják elég gyorsan magukra ölteni az oxigén maszkot vagy elhagyni a gépet.

Ultra-ortodox férfi a repülő fedélzetén

Ugyanakkor a kohaniták kompromisszumos megoldásnak tartják a műanyag zacskót, mivel nekik kötelességük vigyázni a tisztaságukra. Vannak olyan repülőjáratok, amelyek kifejezetten miattuk hosszabb úton közlekednek, hogy elkerüljék a temetőket.

Nemrég egy zacskóba bugyolált férfit ábrázoló fotó nemrég jelent meg a Redditen a következő felirattal: egy ortodox zsidó kénytelen volt egy nő mellett ülni a repülőgépen – ezért inkább zacskót húzott magára….

Ugyanis néhány hete újabb botrány tört ki egy El Al járaton, amikor négy haredi férfi nem akart női utasok mellé leülni. A New Yorkból Izraelbe tartó járat egy órát késett, és végül a két nő oldotta meg a helyzetet, akik hajlandók voltak máshova ülni annak érdekében, hogy a gép végre elindulhasson.

Leszállítja az El Al azokat az utasait, akik nem hajlandók nők mellé ülni – Kibic Magazin

Az El Al azonnal leszállítja gépeiről a jövőben azokat az utasokat, akik bármilyen oknál fogva nem hajlandók leülni a szomszédjuk mellé, jelentette be a

Az ortodox zsidó férfiak és nők számára szigorú szabályok írják elő, hogy nem „érintkezhetnek” nyilvánosan. Éppen ezért az izraeli légitársaság, az El Al egyre többször szembesül azzal a problémával, hogy sok vallásos férfi nem akar a repülőn nők mellé ülni, mivel számukra törvények írják elő a nyilvános szegregációt.

Ennek a képnek az esetében azonban másról van szó, ahogy az egyik kommentelő is megjegyezte. Itt egy kohanita férfit lehet látni, aki nem akarja megszegni a tisztasági követelményeket.

Nem tudni, mikor készült a kép, sem azt, melyik járaton, de nagy valószínűséggel egy Tel Avivból induló El Al gépen, ahol számos temető van a reptér környékén.

A Ben Gurion reptér környéki temetők piros pöttyel jelezve

2001-ben az El Al úgy döntött, nem engedi meg ultra-ortodox utasaik számára, hogy zacskóba burkolózzanak a biztonsági kockázatok miatt. Egy évvel később az egyik járat személyzete vitába keveredett egy utassal, aki be akarta csomagolni magát műanyagba. A konfliktus miatt végül a repülőnek vissza kellett fordulnia.

Aztán egy nő beperelte a légitársaságot, amiért átültették egy másik székre, miután egy ultra-ortodox férfi nem volt hajlandó mellé ülni.

Egy 83 éves holokauszttúlélőnek köszönhetően nem ültethetik többé át a nőket az izraeli légitársaság járatain – Kibic Magazin

Az ultraortodox férfi utasok kérésére sem szabad ezentúl átültetni más helyre a velük szomszédos ülésre került nőket az El Al izraeli légitársaság járatain – határozott egy izraeli bíróság.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp