Decemberben indulhat a Holdra az első izraeli űrhajó

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A SpaceIL nevű űrhajó lesz a legkisebb, amely valaha a Holdon landolt. A történelmi jelentőségen túl az első izraeli űrhajónak tudományos feladatai is lesznek.

A tervek szerint még az év vége előtt kilőhetik az első izraeli űrhajót, amely 2019 februárjában fog landolni a Holdon. A SpaceIL elnevezésű izraeli űrprojekt a Google Lunar XPRIZE verseny keretében indult még 2013-ban. A verseny célja kisméretű utas nélküli űrhajók megalkotása volt, amelyeket a Holdra lehet küldeni különféle feladatok ellátására. Az izraeli űrhajó az Egyesült Államokból, egy SapceX Falcon 9-es rakéta segítségével fog a világűrbe jutni.

Az első izraeli űrhajó, a SpaceIL

A SpaceIL lesz a legkisebb olyan űrhajó, amely valaha is a Holdon landolt, az izraeli űrhajó csupán két méter átmérőjű, másfél méter magas és 600 kilós, ami az üzemanyag elégetését követően 180 kg-ra csökken majd.

Az űrhajónak komoly tudományos feladatai is lesznek, a SpaceIL projekt munkatársai és a Weitzman Intézet kutatói azt próbálják majd megvizsgálni az űrhajóra szerelt mérőműszerek segítségével, hogy miként alakulhatott ki a Hold szikláira jellemző mágneses mező.

A küldetés Izraelben történelmi jelentőségűnek számít, és a projekt vezetői olyan hatásra számítanak, mint amelyet a ’60-as évek Amerikájában tapasztaltak a holdraszállás időszakában. Korábban a Holdra csupán három ország, a Szovjetunió, az Egyesült Államok és Kína tudott valamilyen űrjárművet küldeni. Ehhez az elit klubhoz csatlakozhat hamarosan Izrael.

(Haaretz)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp