Fedezd fel a héber nyelvet ✲ Részesedünk

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Sok, a mindennapi életben gyakran használt kifejezés alapja a PÉ-RÉS-TET (פ-ר-ט) gyök. Valamennyi az egyedre, a részre vonatkozik, amiből az egész épül.


Az alapszó a prát (פְּרָט), rövid á-val ejtve: egyed, részlet. A prát lö- (פְּרָט לְ-) kifejezés jelentése „kivéve”, a bifrát (בִּפְּרָט) – különösen.

A párit (פָּרִיט) egyedi tételt, részt, alkatrészt jelent.

A pérut (פֵּירוּט) részletezés; ha valakit arra kérünk, hogy részletezze a mondottakat, azt úgy kérjük: ná löfárét (נא לפרט), vagy tifárét (תפרט), illetve nőnemben tifárti (תפרטי) majd udvariasan hozzátesszük: bövákásá (בקשה), vagyis kérem…


A möforát (מפורט) jelző részletest jelent. A mifrát (מפרט) is részletezés, de inkább műszaki adat, specifikáció értelemben.

A pirtéj prátim (פרטי פרטים) – töviről hegyire, a legapróbb részletekig. A kissé nehézkesen hangzó bi’frotrot (בפרוטרוט) ugyanezt jelenti.

A práti (פרטי), ismét rövid á-val ejtve, hangsúly a második szótagon, azt jelenti, hogy privát, magán. A sokak által vágyott saját ház: bájit práti (בית פרטי), a magánautó: rechev práti (רכב פרטי). A magánélet: chájim prátiim (חיים פרטיים), vagyis a jelző is többesszámba került, mert a jelzett szó, a chájim is többesszámú.

A prátijut (פרטיות) értelme is magánélet, vagy magánszféra.

Veterán olvasónk emlékezhetnek a prutá-ra (פרוטה). A sékel elődje, az izraeli font („Lira erec-jiszráelit”) ezredrésze volt 1960-ig: a brit mandátumi „mil”-t váltotta fel. Később vezették be az agorát, a font századrészét.

Globalizálódó gazdaságunkra jellemző kifejezés a háfrátá (הפרטה): privatizációt, állami tulajdon magántulajdonba történő átadását jelenti.

És egy kakukktojás: az ugyancsak Prát-nak ejtett szó, TET (ט) helyett TÁV (ת) betűvel írva, így: פרת – az Eufrátesz folyó. ◙

HÉBER NYELVOKTATÁS:
Halmos László
052-3260834
[email protected]

Halmos László
1996 óta az Új Kelet újság szerkesztője, újságírója, valamint az Izraeli hírlevél  bloggere.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp