Nők is tanulhatnak majd rabbinak az EMIH hittudományi karán

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Természetesen nem női rabbiképzésről van szó, hanem arról, hogy nők is elsajátíthatják a rabbinikus tanulmányokat. A rabbiképzés mesterszakon indul majd a Milton Friedman Egyetemen, az alapképzésen többek között hebraisztikát vagy vallástudományt lehet tanulni. Nők minden szakon tanulhatnak majd.

A tervek szerint 4 egyetemi kar fog alakulni a közeljövőben a Milton Friedman Egyetemen, amelyet nemrég vásárolt meg az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. Az informatikai-gazdasági, társadalomtudományi-bölcsész és pedagógiai kar mellett hittudományi rész is indul az intézményben, várhatóan a Baross utcában, elkülönülten az egyetemi kampusz világi képzésétől.

A hittudományi karon rabbiképzés is folyik majd, bár nem ez lesz a kar legfontosabb specializációja. Az ortodox rabbiképzést mesterszakon lehet választani, az alapképzésben hebraisztikát vagy vallástudományt tanulhatnak majd a diákok. Nők minden szakon ugyanolyan képzésben részesülnek, mint a férfiak.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy a Mazsihisz Rabbitestülete úgy döntött, továbbra sem tanulhatnak nők rabbinak vagy kántornak az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen.

Továbbra sem tanulhatnak nők rabbinak vagy kántornak az OR-ZSE keretein belül – Kibic Magazin

A Mazsihisz Rabbitestülete június 21-én megtartott ülésén úgy határozott, nem járul hozzá az OR-ZSE keretein belüli női rabbi- és kántorképzéshez. A

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija elmondta, a legfontosabb, hogy azok az emberek, akik az egyetem más karán tanulnak, és nem feltétlenül kötődnek aktívan a valláshoz vagy a zsidósághoz, de szeretnének a zsidó szellemi hagyományról többet megtudni, azok itt megkaphassák a megfelelő képzést. Tehát párhuzamosan folytathat egy diák világi és vallási tanulmányokat az egyetem berkein belül, egyik identitásáról sem kell lemondania. Nem csak a fiatalokat, hanem akár a nyugdíjas korosztályt is szívesen látják majd a hallgatók között.

Ezen kívül például olyan hiánypótló szakokat is szeretnének indítani a hittudományi karon, amelyek külföldi diákokat vonzanak Magyarországra. “Izraelben nagy hiány van vallásos iskolai tanitóból és tanárból, miközben nehéz bejutni az ottani ilyen jellegű egyetemen a szakirányú képzésre. Arra számítunk, hogy emiatt sok izraeli diákot is vonzana egy ilyen jellegű szak Budapesten”, mondta Köves Slomó.

Jelenleg folyamatban van a szakok akkreditációja, amely leghamarabb 2019 szeptemberére fejeződhet be. A tanárok részben az EMIH saját tanáraiból kerülnek majd ki, részben tárgyalásokat folynak több más külsős illetve külföldi oktatóval.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp