A rendőrség megszüntette a Debreceni Zsidó Hitközség elleni nyomozást

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága Gazdaságvédelmi Osztálya bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Debreceni Zsidó Hitközség ellen tett feljelentés ügyében. A DZSH jogi lépéseket tervez a rágalmazókkal szemben.

A rendőrség még tavaly márciusban sikkasztás gyanújával kezdett el nyomozni ismeretlen tettes ellen a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) költéseivel kapcsolatban. A nyomozás a DZSH 95 millió forintos kölcsönével volt összefüggésben, amelyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségétől (Mazsihisz) vettek fel két zsinagóga és a hitközség székházának felújítása miatt.

Nyomoz a rendőrség a Debreceni Zsidó Hitközség pénzügyei miatt – Kibic Magazin

A Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) költéseivel kapcsolatban nyomozást indított a rendőrség sikkasztás gyanújával ismeretlen tettes ellen, állampolgári

A felújítási munkálatokat uniós és állami támogatással 600 millió forint értékben végezték, azonban ez az összeg nem volt elegendő, ezért Horovitz Tamás a DZSH elnöke a hitközség nevében a kölcsön felvétele mellett döntött. Mint kiderült, az elnök a tagság és az elnökség tudta nélkül vette fel a hitelt, amit a DZSH nem tudott időben törleszteni. Emiatt az értékes helyi ingatlanjaikra jelzálogot jegyeztetett be a Mazsihisz. A rendőrség ezután állampolgári bejelentésre kezdett el nyomozni, a hitelfelvétel körülményeit és felhasználását vizsgálták.

Most a DZSH közleményben tudatta, hogy a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a pénzügyeikkel kapcsolatos nyomozást. A rendőrség a közlemény szerint megállapította, hogy a kölcsönkért 95 millió forintot a hitközség dokumentált módon a célnak megfelelően használta fel. A nyomozók információi szerint a kölcsön háromnegyed része már 2017 decemberéig törlesztésre került, és nem találtak arra vonatkozó adatokat sem, hogy a DZSH, illetve annak elnöke nem akarta volna visszafizetni a kölcsönbe kapott összeget.

A DZSH gazdálkodását illetően csalást, illetve hűtlen kezelést sem követtek el, és költségvetési csalást sem tudott megállapítani a rendőrség a nyomozás során. A felújítási projektet ellenőrző szervek, a fejlesztési ügynökség és a minisztérium sem talált semmiféle szabálytalanságot. Így aztán a nyomozást megszüntették.

A DZSH azzal zárja közleményét, hogy a rágalmazókkal szemben megteszik a szükséges jogi lépéseket.

A közlemény teljes egészében Közlemények rovatunkban olvasható:

A Debreceni Zsidó Hitközség közleménye – Kibic Magazin

Debreceni Zsidó Hitközséget hamisan vádolták és jelentették fel- Egyetlen vádpont sem bizonyult igaznak A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága Gazdaságvédelmi Osztálya bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Debreceni Zsidó Hitközség ellen tett feljelentés ügyében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp