Nemzetközi együttműködés az antiszemitizmus ellen a Mazsihisz kezdeményezésére

A Mazsihisz kezdeményező szerepet vállalt abban, hogy a magyar kormány és a Zsidó Világkongresszus (WJC) együttműködött annak a kezdeményezésnek előkészítésében, amelynek eredményeként világszerte 24 ország csatlakozott az antiszemitizmus elleni fellépéshez.

Széleskörű nemzetközi összefogást generált a magyar kormány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) aktív együttműködése az antiszemitizmus elleni küzdelemmel kapcsolatban: az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a minap Genfben tartott ülésén – Magyarországgal együtt – összesen 24 ország írta azt a deklarációt, amely föl kíván lépni az aggasztó mértékben növekvő zsidóellenesség ellen – olvasható a Mazsihisz közleményében.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa

A tanácskozáson Horváth Zsuzsanna magyar ENSZ-nagykövet olvasta föl a nyilatkozatot, amelyet aláírt Albánia, Anglia, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Csehország, Görögország, Guatemala, Hollandia, Honduras, Horvátország, Japán, Kanada, Lengyelország, Liechtenstein, Litvánia, Magyarország, Montenegró, Németország, Spanyolország, Szlovákia és Ukrajna képviselője.

A kezdeményezésről a magyar kormány – a Mazsihisz közreműködésével – előzetesen egyeztetett a Zsidó Világkongresszussal is (WJC). Az összefogásról Robert Singer, a WJC ügyvezető alelnöke elmondta: a világ zsidó közösségeit tömörítő szervezet örömét fejezi ki, amiért az Emberi Jogi Tanács végre a súlyának megfelelően foglalkozik a problémával. 

Singer hozzátette, arra kérik az illetékeseket, hogy konkrét lépéseket dolgozzanak ki az oktatás, törvényhozás, párbeszéd, kulturális és vallási megőrzés területén. Egyúttal Robert Singer arra kérte Magyarországot, hogy álljon a kezdeményezés élére, szerezzen érvényt az elfogadott nyilatkozatnak és dolgozzon ki cselekvési stratégiákat a zsidóellenességgel szemben.

Az ügyről Heisler András, a Mazsihisz elnöke azt nyilatkozta, hogy fontos, bizalomépítő lépésnek tartja a magyar kormány nemzetközi szerepvállalását az antiszemitizmus elleni küzdelemben. A Mazsihisz elnöke arra kérte a közreműködőket, hogy – a markáns diplomáciai fellépésen túl – a nemzetközi nyilatkozatban foglalt elveket erőteljesebben jelenítsék meg a közélet hazai gyakorlatában.  

Ennek fontosságát aláhúzza a napokban nyilvánosságot látott átfogó szociológiai kutatás eredménye, miszerint a magyar zsidók kétharmada problémának érzi a magyarországi antiszemitizmust. Heisler András szerint a Genfben elfogadott nyilatkozat jó példa a magyar kormánnyal folytatott párbeszédre. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy a genfi nyilatkozat előkészítésével a Mazsihisz hídszerepet játszott a WJC és a magyar kormány együttműködésében. 

Akkor most hány zsidó él Magyarországon? – Kibic Magazin

Kovács Andrással és Barna Ildikóval, a most bemutatott Zsidók és zsidóság Magyarországon 2017-ben című tanulmánykötet szerkesztőivel a felmérés létrejöttéről, a vegyes házasságok arányáról és a zsidóság létszámáról is beszélgettünk. Na meg arról, hogy miért a Kétfarkú Kutya Párt a legnépszerűbb a zsidó népesség körében.

A JNS beszámolója szerint Horváth Zsuzsanna elmondta, a zsidó közösségek gyűlöletbeszédben, zaklatásban, vandalizmusban és a fizikai erőszakban megnyilvánuló, egyre növekvő fenyegetéseknek vannak kitéve számos régióban. Az antiszemita erőszak egyaránt fenyegeti a zsidó és nem zsidó személyeket, a tulajdonukat, az oktatási intézményeiket, a kulturális és vallási örökségüket, mindez pedig a mi közös alapértékeink és identitásunk elleni támadásnak minősül – tette hozzá a magyar ENSZ-nagykövet.

A magyar kezdeményezés nagyjából egyidejűleg született Orbán Viktor miniszterelnök izraeli látogatásának bejelentésével – írja az ameikai zsidó hírportál. A múlt héten a magyar kormányfő tárgyalásokat folytatott Meir Ben-Shabbattal, Izrael nemzetbiztonsági tanácsadójával a visegrádi országok biztonsági tisztviselőinek találkozója keretében. 

Magyarország az elmúlt években Izrael egyik legfontosabb támogatójának számít az Európai Unióban. Decemberben pedig tartózkodott  az ENSZ Közgyűlésének szavazásán, amelyben a nemzetközi szervezet elítélte, hogy Donald Trump amerikai elnök elismertre Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Magyarország akkor is tartózkodott, amikor idén májusban az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a gázai határnál történt incidensek kivizsgálásáról szavazott. Ráadásul Romániával és Csehországgal együtt  megakadályozta, hogy az Unió közös nyilatkozatban ítélje el az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését. 

A JNS megjegyzi, hogy a múlt hónapban az Egyesült Államok kilépett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából annak folyamatos Izrael-ellenes elfogultsága miatt.

Az USA szerint az ENSZ reménytelenül elfogult Izraellel szemben – Kibic Magazin

Az amerikai ENSZ-nagykövet megvétózta az Izraelt elítélő és egyoldalúan felelőssé tévő határozatot. Szijjártó az USA-ban arról beszélt, hogy Magyarország

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp