Plágiummal vádolják az Eurovíziót megnyerő izraeli dalt

Az Universal kiadó perrel fenyegeti az Eurovízió-győztes Toy szerzőit, mivel szerintük az izraeli dal nagyon hasonlít a Seven Nation Army című slágerre. Ezzel a jövő évi izraeli rendezés is veszélybe kerülhet.

Az Universal amerikai zenekiadó cég két héttel ezelőtt küldött egy előzetes felszólító levelet az idei Eurovíziós Dalfesztivált megnyerő Toy című dal szerzőinek. A levélben azt állítják, hogy a Netta Barzilai énekesnő által előadott dalt a Whtie Stripes 2003-as slágeréről, a Seven Nation Army-ról koppintották.

A Toy két izraeli szerzője, Doron Medalie és Stav Beger meglepőnek tartja a levél állításait, de mindenképpen megpróbálják valahogy rendezni az ügyet. Reményük szerint az elkövetkezendő hetekben olyan megoldást fognak találni, amely mindkét fél számára kedvező lesz.

Az Universal ügyvédei azonban elég eltökéltnek tűnnek a plágium vádat illetően. Szerintük nem csak a két dal alapja egyezik, mint sok más dal esetében, de a ritmus és a harmónia hasonlóságai is szerzői jogokat sértenek.

A világ egyik legnagyobb lemezkiadójának számító Universal egy esetleges per lehetőségét is kilátásba helyezte. Ez pedig azért okozhat gondot, mert amennyiben bebizonyosodna, hogy a Toy-t valóban egy másik dalról másolták, akkor Izraelt megfosztanák az első helytől, és így a jövő évi rendezés jogát is elveszítenék. Az Eurovíziós Dalfesztivál szabályzata szerint ugyanis csak eredeti dalokkal lehet részt venni a versenyen.

Még márciusban a Haaretz zenekritikusa is felhívta a két dal közötti hasonlóságra a figyelmet. „Reméljük, hogy Jack White nem hallja meg a dalt az Eurovíziós Dalfesztivál előtt. Még a végén perelne” – írta akkor.

Szerinted is koppintás?

További szavazások

Betöltés ... Betöltés ...

Tel-Avivban rendezhetik meg jövőre az Eurovíziós Dalfesztivált – Kibic Magazin

Az izraeli pénzügyminisztériumból származó információk szerint valószínűleg Tel-Avivban rendezhetik meg a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivált. Jeruzsálem úgy

(Times of Israel, Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp