Humanista és értékmegőrző életútjáért kapott díjat a 99 éves Bálint gazda

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Bálint György kertészmérnök, “Bálint gazda” kapta idén a Magyar Szabadság Napja Alapítvány által alapított elismerést.

A Magyar Szabadságért-díjat Bálint György életútja és értékmegőrző tevékenysége elismeréséül vehette át. A Magyar Szabadság Napja Alapítvány közleményében kiemelte: Bálint György a humanizmust és a demokráciát tartotta és tartja ma is a legfontosabb értéknek az egyén és a társadalom életében.

Bálint gazda és Gémesi György. Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A Magyar Szabadságért díjat olyan személyiségek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez, a magyarságtudat erősítéséhez, a magyar kultúra megőrzéséhez és továbbviteléhez.

A 2000-ben alapított elismerést minden évben a magyar szabadság napján, június utolsó szombatján adják át Gödöllőn, a szovjet csapatok 1991. június 19-i kivonulására emlékezve. Az elismerést első alkalommal Nemeskürty István író vehette át, 2017-ben a Kaláka együttes kapta.

Bálint György

  • 1919-ben Gyöngyösön született, gazdálkodó hagyományokkal rendelkező középbirtokos családban. 1941-ben a Magyar Királyi Kertészeti Akadémián kertészmérnöki oklevelet szerzett. Munkaszolgálatra, majd koncentrációs táborba vitték. A vészkorszakot családjából csak ketten élték túl a nővérével.
  • 1948-ban elvették a családi birtokaikat, kuláklistára került.
  • Egy évvel később mezőgazdasági mérnökként újabb diplomát szerzett, és kutatóintézetekben, állami gazdaságoknál vállalt munkát, agrárfolyóiratokat szerkesztett.
  • Az 1990-es években aktívan politizált, a második országgyűlési választásokon képviselőnek választották. Az Országgyűlésben is mindenekelőtt a mezőgazdasághoz kapcsolódó ügyekkel foglalkozott.

Korábbi interjúnk vele:

„Nekem saját istenem van” – Kibic Magazin

Popsztárhoz is méltó rajongótábora van a Facebook oldalán, ahol a paradicsom fiatalító hatásától kezdve az éppen aktuális kerti teendőkig változatos témák, tippek olvashatók. A 96 éves Bálint gazda cikkeket, könyveket ír, folyamatosan járja az országot, és örülne, ha a mezőgazdaságban és az élet egyéb területein is az európai értékek, minták lennének Magyarországon az irányadók.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp