Mi az oka az Európában erősödő antiszemitizmusnak?

Miért történik mindez? Ki a felelős? A szélsőjobboldali és a neonáci csoportok? Vagy ez a palesztin-izraeli viszály kiterjesztése egy másik kontinensre, oda ahol európai zsidók és második generációs muzulmán bevándorlók élnek? 

Az Euronews riportere, Sophie Claudet az antiszemitizmus okairól beszégetett Nonna Mayerrel, az Összehasonlító Politikai Tudományok Központjának kutatási igazgatójával.

Sophie Claudet: Miért tapasztalható Németországban és Franciaországban a zsidó kisebbségek elleni támadások szaporodása?

Nonna Mayer: Ez nem tegnap kezdődött, az antiszemita megnyilvánulások 2000-ben kezdtek el szaporodni egész Európában, a második intifádával egy időben. Azelőtt az antiszemita cselekmények elszórtak voltak. Tehát van hatása a palesztin-izraeli konfliktusnak. Két izraeli hadművelet után több mint 1000 ilyen fenyegetés és cselekmény történt Franciaországban. 2017-ben tapasztaltuk az erőszak fokozódását. Erősödnek a populista, radikális jobboldali irányzatok, erősödik a szélsőjobboldal is, és a közösségi hálózatok egyre nagyobb szerepet játszanak a konfliktusok gerjesztésében. Mindez nem csak az antiszemita akciók, illetve erőszak fokozódására vonatkozik, ezt látjuk a homoszexuálisokkal, cigányokkal szemben, illetve a fejkendőt viselő muzulmán nőkkel szemben is. Olyan kontextusban vagyunk, ami ösztönzi az erőszakot.

Nonna Mayer

Sophie Claudet: Korreláció van Németországban az Izraellel háborúban álló országokból menekültek érkezése és az antiszemita akciók között. Ezt megfigyelte a kutatásai során?

Nonna Mayer: Van néhány elszigetelt cselekmény, de nem emelkedik a számuk. Öt európai országban végeztünk kutatást. A zsidó közösségekben van félelem a potenciális antiszemitizmussal szemben, amit azok a menekültek jelentenek, akik Izraellel ellenséges országokból érkeznek, de például, ha Németország esetét vesszük, ott a szélsőjobboldali csoportokhoz köthető antiszemita cselekmények száma nőtt 92 százalékkal. Ez egy tehát egy kicsit összetettebb dolog. Van félelem, de egyelőre ez alaptalan.

Sophie Claudet: Mi történik Nyugat-Európa többi részén, például az Egyesült Királyságban vagy Belgiumban, hogy csak a szomszédokat említsük?

Nonna Mayer: Mindenütt láthatjuk az antiszemita támadások emelkedését 2000 óta, a második intifáda éve óta, és az erőszak csúcspontjai egybeesnek a megszállt területeken végrehajtott izraeli akciókkal.

Sophie Claudet: Az intifáda most Európa területén folyik?

Nonna Mayer: Igen. Létezik a dzsihadista terrorizmus, az al-Kaidával és most az Iszlám Állammal is. De van egy dolog, amiről nem beszéltünk: az eredeti antiszemitizmus, a mindennapokban. Amikor leköpnek valakit, vagy inzultálnak. Ezeket az eseteket nem feltétlenül jelentik a rendőrségnek, de ezek sokszor fájdalmasabbak, és megmérgezik a zsidó emberek életét.

A teljes interjú itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp