A zsidók közötti párbeszéd hét alapelve

Jonathan Sacks volt brit ortodox főrabbi szerint fontos lenne, ha a különféle zsidó irányzatok képviselői kicsit jobban odafigyelnének egymásra. A neves rabbi úgy látja, ez a kulcsa annak, hogy a zsidóság mint egységes nép a jövőben is meg tudjon maradni.

Tegnap tartotta meg a zsidóság a támmuz hó 17-i böjtnapot, amely az elpusztított jeruzsálemi szentélyekre emlékező háromhetes gyászidőszak kezdetét jelzi, és amely időszak az év legszomorúbb napjához, tisá beáv-hoz vezet. Lord Jonathan Sacks volt brit ortodox főrabbi ebből az alkalomból fogalmazta meg a zsidók közötti párbeszéd fenntartásának hét alapelvét.

Jonathan Sacks rabbi

Izrael kétszer szenvedett el vereséget és száműzetést. Az első – a szentély elpusztítása és a babilóniai száműzetés – közvetlen következménye volt annak, hogy Salamon halálát követően a királyság két részre szakadt. A második – a rómaiaktól elszenvedett vereség és a második szentély lerombolása – pedig komoly megosztottság és belső viszály eredménye volt – írja a Times of Israel portálon megjelent cikkében Sacks rabbi, aki egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a zsidó világban mind a mai napig igen sok a belső konfliktus.

A rabbi szerint amikor egyes zsidóknak, illetve zsidó csoportoknak elkerülhetetlen nézeteltérésük támad egymással, akkor ezeket a vitákat a lehető legnagyobb tisztelettel kellene lefolytatni, annak érdekében, hogy a zsidóság, mint egységes nép a jövőben is meg tudjon maradni. Jonathan Sacks ezért hét alapelvet fogalmazott meg, amelyek alapján a zsidók közötti párbeszédnek zajlani kellene:

 1. Folytasd a beszélgetést, akkor is, ha nem értesz egyet! Minél többet beszéltek egymással, annál valószínűbb ugynais, hogy megoldást találtok az együttműködésre.
 2. Figyelj jól oda a másikra, hallgasd meg, amit a szemben álló fél mond! A másokra odafigyelésnek nagyon jó és mélyen spirituális hatása van. Ami igazán jó a zsidóságban, hogy a világ legjobb szónokai közé tartozunk, de sajnos egyúttal a világ egyik legrosszabb hallgatósága is vagyunk egyben. Ezen pedig változtatunk kell, ahogy az egyik legfontosabb parancsolat is mondja: Smá Jiszráel, vagyis Halljad Izrael!
 3. Mindig legyél szerény és alázatos, próbáld meg megérteni azt az álláspontot is, amellyel nem értesz egyet! Ez volt Hillel módszere is, és továbbra is ez számít a konfliktuskezelés első alapszabályának.
 4. Sose keresd a győzelmet a vitában! Soha ne próbáld legyőzni a veled szemben állót! Ha vereséget próbálsz mérni az ellenfeledre, akkor a vitapartnered megpróbálja majd megtorolni ezt azzal, hogy ő is megkísérli, hogy legyőzzön téged. Ez pedig oda vezet, hogy ha ma nyersz is, holnap te leszel az, aki vereséget szenved, és a végén mindenki veszíteni fog. Ezért ne gondolkodj győzelemben és vereségben! Arra gondolj, hogy mi a jó a zsidó népnek!
 5. Ha megvetést tanúsítasz más zsidók iránt, akkor ők is meg fognak vetni téged. Ha tiszteletet tanúsítasz irántuk, akkor ők is tisztelni fognak. Ha tiszteletet próbálsz adni, tiszteletet kapsz cserébe.
 6. Ne feledd, a zsidóság néppé válásának legfontosabb alapja, hogy Kol Jiszael arevim ze be-ze, azaz minden zsidó felelős a másikért! Lehet, hogy nem értünk egyet mindenben, de akkor is egy nagy család vagyunk. Ha egy barátoddal nem értesz egyet, akkor lehet, hogy nem lesz többé a barátod, de ha egy családtagoddal nem értesz egyet, ő akkor is a családod része marad. Az tart minket össze, hogy egy család vagyunk. Nem kell mindenben egyetértenünk, de törődnünk kell egymással.
 7. Isten egy népként választott ki minket. Nem választotta ki csak az igazakat, mindannyiunkat kiválasztott. Mi egy népként állunk Isten színe előtt, és egy népként állunk a világ előtt. A világ nem tesz különbséget, és az antiszemiták sem különböztetnek meg minket. Mi a közös emlékezet, a közös identitás és a megosztott sors szövetségén keresztül egyesülünk, még akkor is, ha különböző módon látjuk a hitünket.

A bölcsek szerint a Tórát azért kaptuk, hogy békét teremtsen a világon. Hogyan tudnánk mi, a zsidó nép vagy Izrael Állam békében élni a világgal, amikor képtelenek vagyunk békében élni saját magunkkal? – teszi fel a kérdést Jonathan Sacks rabbi. Szerinte ezt kellene szem előtt tartania mindazoknak, akiket a jövőben elfogna a kísértés, hogy hátat fordítsanak valamilyen zsidó csoportnak azért, mert azt gondolják, hogy azok megsértették.

Ezzel együtt minden zsidónak némi erőfeszítést kellene tennie, gesztus kellene gyakorolnia annak érdekében, hogy meghallgassák egymást, hogy meg tudjanak bocsátani egymásnak, és hogy egy nagy, változatos családként együtt tudjanak megmaradni. Ez a legfontosabb üzenete az elkövetkezendő három hétnek, amely bánata végig kísért minket a történelem során, és visszahalljuk a mai napig – zárja írását a volt brit ortodox főrabbi.

(Times of Israel)

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

 • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

  Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

  Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp