Több népszerű rabbi segíti júliustól az OR-ZSE új rektorának munkáját!

A világi és a vallási rész egyensúlyát a rektor és az OR-ZSE-n dolgozó rabbik szoros együttműködése teremtheti meg.

Új rektor, Vajda Károly áll az OR-ZSE élén július 1-től, aki egyelőre 12 hónapra kapta a megbízását. Mint azt korábban megírtuk, a kinevezés egyik érdekessége, hogy most lesz először világi személy az OR-ZSE vezetője 140 éves fennállása óta, ami élénk vitákat váltott ki a szervezeten belül. Vajda Károly irodalomtörténész, vallásfilozófus egyetemi oktató, aki a tudományos élet területéről érkezik az egyetem élére hónapokon át tartó egyeztetések után.

Az egyetem élén történő személycsere további változásokat idéz majd elő az intézmény életében.

Úgy tudjuk, hogy a tervek szerint új tanszékvezető Róna Tamás kerül a Szentírás és Talmudtudomány Tanszék élére, amelyet eddig Schőner Alfréd az OR-ZSE volt rektora vezetett, Verő Tamás rabbi pedig a Judaisztika Tanszéket egy másik tanszéket vezet majd.*

dr. Verő Tamás, a Frankel zsinagóga rabbija

Ezen kívül több rabbi – Darvas István, Radnóti Zoltán, Róna Tamás és Verő Tamás – közvetlenül fogja segíteni a rektor munkáját az intézmény vallási ügyeiben, elsősorban a rektori tanács keretein belül. A világi és a vallási rész egyensúlyát a rektor és az OR-ZSE-n dolgozó rabbik szoros együttműködése teremtheti meg.

Darvas István, aki az OR-ZSE zsinagógájának rabbija titkári pozícióban is dolgozik majd a rektor mellett.

Darvas István, az OR-ZSE rabbija

Róna Tamás korábban szintén indult a rektori pozícióért. Vajda Károly másik riválisa Háberman Zoltán, az OR-ZSE szociális munkás képző tanszékének vezetője volt. Róna Tamás – aki egyébként Kecskemét és az alföldi régió rabbija – a most zajló személyi változások kapcsán elmondta, hogy Magyarországnak nagy szüksége van egy erős zsidó egyetemre, Vajdát kiváló tudósnak tartja, aki képes lesz a szükséges feladatoknak eleget tenni. Róna fontosnak tartotta, hogy az egyetem képes legyen egységesen fellépni a vidéki közösségek megsegítése érdekében, és kiemelte az értékkel bíró oktatás fontosságát a fiatalok számára.

dr. Róna Tamás, Kecskemét és az alföldi régió rabbija

Mivel Vajda Károly kinevezésével hivatalosan csak világi vezető áll az egyetem élén, ez felveti azt a kérdést, hogy ki avatja majd fel a fiatal rabbikat. Ezt ugyanis eddig a rektor, Schőner Alfréd tette meg, és mindenképpen vallási vezető szükséges ehhez. Úgy tudjuk, hogy az egyetem új menedzsmentjének terve az, hogy a Radnóti Zoltán vezette Rabbitestület jár majd el ebben a procedúrában.

Radnóti Zoltán, a Bét Sálom zsinagóga főrabbija, Mazsihisz Rabbitestületének elnöke

A héten beszámoltunk arról, hogy a Mazsihisz Rabbitestülete úgy döntött, továbbra sem tanulhatnak nők rabbinak és kántornak az egyetemen. Ezzel kapcsolatban a rektor azt a különvéleményt fogalmazta meg, hogy elkerülhetetlennek látja, hogy a jövőben női rabbik is működjenek itthon, méghozzá áramlatoktól függetlenül.


*Frissítés:

A cikk megjelenése óta kaptuk a hírt az OR-ZSE rektorától, Vajda Károlytól, hogy egyelőre nem tudja megerősíteni az új tanszékvezetők személyére vonatkozó információnkat. “A cikkben említett rabbik kivétel nélkül a Szentírás és Talmudtudomány Tanszék [és nem szak!] kötelékében tevékenykednek vagy már jelenleg is, vagy oktatnak majd szeptembertől. A tanszék új vezetőjének kinevezése az Egyetemi Tanács előterjesztése alapján történik. Ezt pedig belső (tanszéki) egyeztetések és választás, tehát kollektív döntés előzi meg. Az adott kérdésben előterjeszteni jogosult egyetemi tanácsi ülést értelemszerűen majd csak hivatalba lépésemet követően lesz módom összehívni. Mihelyst döntés megszületik, a sajtót és a közvéleményt késedelem nélkül tájékoztatjuk a fejleményekről. Arról viszont már most hiteles információval szolgálhatok, hogy a Judaisztika Tanszék öt évre megválasztott, közmegbecsülésnek örvendő és a július elsejei hatállyal hivatalba lépő rektornak a feltétlen bizalmát egyaránt élvező vezetője Oláh János egyetemi tanár. E tanszék élén változás tehát nem esedékes”, írja levelében Vajda Károly.

Kapcsolódó anyagok:

„Az OR-ZSE zászlóshajó lehet a neológia megújulásában” – Kibic Magazin

Élénk viták, belháborúk előzték meg és követték az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem (OR-ZSE) új rektorának kinevezését. Az új rektor tegnapi bemutatkozásán azt mondta, ki kell alakítani a neológ képzési arculatot, ezt vonzóvá és színvonalassá kell tenni. Célja, hogy a rabbiképző feladatát magasabb hatásfokon tudja ellátni.

Egy krízishelyzetet kell most menedzselnünk – Kibic Magazin

Most vasárnap mutatták be a Mazsihisz közgyűlésének az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) frissen kinevezett rektorát. Vajda Károllyal többek között az intézet jövőjéről, a rabbiképzés megújításáról és a nők neológián belüli szerepéről beszélgettünk. A rektori pályázatát az egyetemi tanács többsége nem támogatta, végül az intézmény fenntartója, a Mazsihisz vezetősége megfordította a tanács által javasolt sorrendet.

Továbbra sem tanulhatnak nők rabbinak vagy kántornak az OR-ZSE keretein belül – Kibic Magazin

A Mazsihisz Rabbitestülete június 21-én megtartott ülésén úgy határozott, nem járul hozzá az OR-ZSE keretein belüli női rabbi- és kántorképzéshez. A

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp