Orbán Viktor Izraelbe látogat júliusban!

Orbán Viktor miniszterelnök szerda délelőtt az Országházban megbeszélést folytatott Meir Ben-Sabattal, aki a visegrádi országok és Izrael biztonságpolitikával foglalkozó főtanácsadóinak értekezletére érkezett Budapestre. 

A magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén Európa és a Közel-Kelet biztonsági kihívásairól volt szó, és egyeztették a magyar kormányfő július 19-re tervezett izraeli látogatásának részleteit is.

Korábban Orbán Viktor tanácsadója, Czukor József járt Netanjahunál, aki már akkor bejelentette, hogy meg kívánja hívni Izraelbe a V4 országok vezetőit .

Izraelben Czukor József is találkozott Meir Ben-Sabat izraeli nemzetbiztonsági tanácsadóval is, és egyeztettek arról, miként tudnának a terrorellenes harcban, illetve más biztonsági ügyekben együttműködni.

Mint ismert a két ország vezetője hasonló elveket vall a bevándorlás korlátozásával kapcsolatban, illetve Soros György tevékenységét is elítélik.

Orbán Viktor és Meir Ben-Sabat, Izrael nemzetbiztonsági főtanácsadója az Országházban. Fotó: Szecsődi Balázs

A magyar választások idején telefonon gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek újraválasztásához, és már akkor izraeli látogatásra hívta a magyar kormányfőt.

Netanjahu az elsők között gratulált Orbán Viktornak – Kibic Magazin

Telefonon gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek újraválasztásához. A beszélgetés során Netanjahu már a

Ezzel kapcsolatban a kormányzó konzervatív Likud párt hivatalos oldalán a párt nemzetközi igazgatója, Eli Hazan azt írta még a választások előtt, hogy létfontosságú, hogy a Fidesz győzzön Magyarországon, mert ha a Jobbik kerül hatalomra, az megerősítheti az antiszemitizmust.

Eli Hazan kifejtette azt is, hogy a Soros ellenes kampánnyal egyetért, mert épp a Soros által támogatott szervezetek fenyegetik Magyarország, Izrael és más nyugati nemzetek nemzetbiztonságát. Hozzátette, hogy nagy hiba lett volna, ha a Jobbik koalíciót alkot a magyar zsidók többsége által támogatott baloldali pártokkal, mivel a Jobbik csak a felszínen változott meg. Majd emlékeztetett arra, hogy a harmincas évek elején a liberális erők is segítették Hitlert, hogy hatalomra kerülhessen.

Netanjahu tett Orbánnak szívességet a sorosozással? – Kibic Magazin

Miközben a kormány sorosozása folyamatosan erősíti Magyarországon az antiszemitizmust, addig több fronton próbálja ezt mindenféle áltevékenységekkel eltakarni. Ennek eszköze lehetett a Jerusalem Post által nyújtott izraeli segítség. Furcsa egybeesésnek tűnik az is, hogy váratlanul – halála után 114 évvel, semmilyen évfordulóhoz nem köthetően – poszthumusz díszpolgárrá avatta Izrael állam megálmodóját, Herzl Tivadart az Erzsébetvárosi Önkormányzat Fidesz-KDNP-s polgármestere.

Az Izraeli Regionális Külpolitikai Intézet vezetője, Dr. Nimrod Goren szerint Magyarország és a többi V4 állam meghívása Izraelbe azt jelzi, hogy Netanjahu változtatni akar az izraeli külpolitika irányvonalán. Szerinte az izraeli kormány egyre inkább elfordul az Európai Uniótól, és olyan államokhoz közeledik, ahol háttérbe szorulnak a liberális és demokratikus értékek.

Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu

Ennek egyik oka lehet, hogy az Európai Unió a békefolyamat előremozdulásához köt bizonyos gazdasági együttműködéseket Izraellel.

Netanjahu tavaly júliusban élesen bírálta is emiatt az Európai Uniót. Szerinte elképesztő, hogy viselkedik az EU Izraellel.

„Ez az egyetlen államszövetség a világon, amely politikai feltételekhez köt ilyesmit”, mondta felháborodottan. „Őrület, őrület”, folytatta, majd hozzátette: „Ez nem Izrael, hanem Európa érdekeivel is ellentétes.”

Az izraeli miniszterelnök ezek után azt mondta, komoly gazdasági kapcsolatokat építettek ki például Kínával és Indiával, de ezek az államok nem törődnek Izrael politikai tevékenységével.

További kapcsolódó cikkek:

Netanjahu a Visegrádi 4-ekkel találkozna Izraelben – Kibic Magazin

A találkozó miatt járt kedden Netanjahunál Orbán Viktor tanácsadója, Czukor József. Úgy tűnik, az izraeli kormány egyre inkább a sokak által szélsőjobboldalinak tartott kelet-európai kormányokhoz közeledik, mivel az EU politikai feltételekhez köti a gazdasági együttműködést a zsidó állammal. Új fejezetet nyithat Izrael és a kelet-európai országok kapcsolatában, ha elfogadják a meghívást.

Netanjahu szerint kész őrület, ahogy az Európai Unió Izraellel viselkedik – Kibic Magazin

Az izraeli kormányfő a visegrádi négyek országainak miniszterelnökeit győzködte, hogy álljanak ki Izrael mellett, és próbálják rávenni az EU-t is a feltételek nélküli szorosabb együttműködésre. A zárt ajtós megbeszélés egy részét azonban tévedésből az újságírók fülhallgatóira is közvetítették.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp