Vilmos herceg a brit királyi család első tagjaként Izraelbe érkezett!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A brit mandátum 1948-as vége és a zsidó állam 70 évvel ezelőtti megalakulása óta ez az első alkalom, hogy a brit uralkodóház valamely tagja hivatalos látogatást tesz Izraelben.A brit trón majdani várományosa Jordániából, közel-keleti útjának előző állomásáról érkezett hétfőn Izraelbe, ahol három napot tölt. Benjámin Netanjahu történelminek nevezte az eseményt.

Vilmos herceg egyik dédnagyanyja, Aliz battenbergi hercegnő, görög és dán királyi hercegné, a Világ Igaza kitüntetés birtokosa, aki a második világháborúban zsidó embereket mentett Görögországban, saját kérésére Jeruzsálemben van eltemetve.

Alíz hercegnő

A cambridge-i herceg felkeresi többek között a Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumot, találkozik majd a Kindertransport két tagjával is, olyan emberekkel, akiket gyerekként Anglia fogadott be, amikor a nácik elől kimenekítették őket Közép-Európából. Ezen kívül Jaffóra utazik, ahol arab és zsidó gyerekek közös focizását tekinti meg, és várhatóan részt is vesz a játékban. Tel-Avivban izraeli fiatalokkal találkozik, majd a Palesztin Hatóság székhelyére, Rámalláhba utazik. Útja során felkeresi dédnagyanyja sírját az Olajfák hegyén. A mélyen vallásos Aliz hercegnő 1969-ben halt meg, földi maradványait 1988-ban helyezték el Jeruzsálemben.

A herceg Jeruzsálemben a patinás Dávid király szállodában foglalt lakosztályt, éppen azon a helyen, ahol 1946-ban az Irgun nevű cionista szervezet politikai terrorakciót hajtott végre a brit hatóságok ellen, hogy ezzel előmozdítsa távozásukat és a zsidó állam kikiáltását.

Szinte minden előre bizonyos a hercegi látogatással kapcsolatban, de továbbra is nyitva áll a kérdés, hogy Vilmos herceg családi felmenőinek hagyományát követve karjára tetováltat-e öt keresztet és három koronát. Ugyanis Viktória királynő legidősebb fia, VII. Eduárd király ezt tette 1862-ben, majd fia Albert herceg és bátyja V. György is követte húsz évvel később ezt a családi hagyományt.

Vilmos herceg

 

Amennyiben ő is tetováltat, a jeruzsálemi kopt keresztény Razúk család örömmel teljesíti kérését, ahogy az elmúlt hétszáz évben számos keresztény zarándoknak már megtették.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp