Tel-Avivban rendezhetik meg jövőre az Eurovíziós Dalfesztivált

Az izraeli pénzügyminisztériumból származó információk szerint valószínűleg Tel-Avivban rendezhetik meg a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivált. Jeruzsálem úgy tűnik nem is fog pályázni a rendezésért.

Mivel az izraeli Netta Barzilai nyerte meg az idei Eurovíziós Dalfesztivált, a szabályoknak megfelelően jövőre Izrael rendezheti meg a következő versenyt. Hamar el is indultak a találgatások a verseny helyszínét illetően, eddig ugyanis, amikor Izrael rendezhette meg a dalversenyt, mindkét alkalommal Jeruzsálem adott otthont az eseménynek. Ez viszont a mostani feszült helyzet miatt olyan politikai felhangot adna az Eurovíziónak, amit a dalfesztivált szervező Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) mindenképpen szeretne elkerülni.

Izrael megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált – Kibic Magazin

Az izraeli Netta Toy című dalát választották a legjobbnak a 63. Eurovíziós Dalfesztivál lisszaboni döntőjében. Izrael ezzel negyedszerre nyerte meg a

Most nagyon úgy tűnik, hogy Jeruzsálem ezúttal mégsem fog fejfájást okozni a szervezőknek, ugyanis az esemény költségvetésén dolgozó izraeli pénzügyminisztériumból olyan információ jutott el a Haarertz újsághoz, amely alapján nagy valószínűség szerint a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivált Tel-Avivban fogják megrendezni. A magas beosztású informátor szerint máshol nincs is nagyon olyan helyszín, amelyik megfelelne az EBU által előírt követelményeknek.

A dalfesztivál nagyjából egy egész hónapos felkészülési időszakot igényel a helyszínen, és annak környékén. Ebben benne vannak a technikai előkészületek és a próbák is, amelyek szombaton is zajlanak majd. Ráadásul szükség van egy nagy befogadóképességű eseményközpontra is azon rajongók számára, akik nem kaptak jegyet, de szeretnék a közelből követni az eseményeket. Ezek a feltételek pedig mindenképpen nehézségeket jelentenének Jeruzsálem számára.

A jövő évi verseny várható költségvetése 60 és 80 millió sékel (nagyjából 4,5-6 milliárd forint) között lesz majd. Nemsokára ez alapján fogják kiírni a pályázatot az Eurovíziós Dalfesztivál megrendezésére, amelyen több város is indulni. Korábban Jeruzsálem, Tel-Aviv, Haifa és Eilat is szóba került, azonban most nagyon úgy tűnik, hogy Jeruzsálem nem lesz a pályázók között.

A minisztériumi forrás szerint a legalkalmasabb helyszín az esemény megrendezésére a tel-avivi kiállítási és kongresszusi komplexum egyik nemrég elkészült épülete lehet. Ennek egyetlen negatívuma, hogy csak 10 ezer ember befogadására képes, idén a lisszaboni helyszínen például 18 ezren voltak. A másik lehetőség a haifai Sammy Ofer Stadion lehetne, a dalverseny időpontja azonban ütközik az izraeli labdarúgó-bajnoksággal, és mivel a stadion a város két csapatának is otthont ad, így nem valószínű, hogy végül Haifa lenne a befutó.

Miri Regev kulturális miniszter korábban úgy nyilatkozott, amennyiben jövőre nem Jeruzsálemben rendezik meg a dalfesztivált, akkor jobb lenne, ha egyáltalán nem Izraelben tartanák meg az eseményt. Ezzel szemben nemrég az izraeli kormány úgy döntött, hogy nem fog beavatkozni az Eurovíziós Dalfesztivál helyszínének kiválasztásába.

Nem biztos hogy Jeruzsálemben rendezik jövőre az Eurovíziós Dalfesztivált – Kibic Magazin

Bemjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken egy megbeszélést követően úgy döntött, hogy kormánya nem avatkozik be a jövőre Izraelben megrendezésre

(Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp