Rudolf Péter Igaz ember-díjas!

Igaz Ember-díjjal tüntette ki Rudolf Péter Kossuth- és Jászai-díjas művészt a Mensch Nemzetközi Alapítvány, amelyet olyan emberek vehetnek át, akik sokat tettek a toleráns társadalmi értékrend, a demokratikus történelmi tudat formálásáért.

Geiger András, a Mensch Nemzetközi Alapítvány elnöke elmondta: “Rudolf Péter egész életműve, család-centrikus viselkedése, feleségével egyetemben egy “Mensch”! Nem a karrier építése volt az első a számára, hanem a család. Ezért tudtak a kiemelkedő munka mellett 3 gyereket felnevelni.”

Geiger hozzátette Rudolf Péter legkiemelkedőbb és a legnagyobb nemzetközi elismerést kiváltó tevékenysége, az “1945” című, Oscar-díjra jelölt nagysikerű filmben betöltött brilliáns játéka volt, elsősorban emiatt kapta meg a Nemzetközi világsztárok és kiemelkedő magyar művészek közösségének a díját, a “Mensch”-t.

Rudolf Péter és Geiger András a díj átvételekor

A Mensch Nemzetközi Alapítvány azokat tünteti ki, akik – az alapító okirat megfogalmazása szerint – “sokat tettek a toleráns társadalmi értékrend, a demokratikus történelmi tudat formálásáért, amely értékeli, tiszteletben tartja a kisebbségek jogait, a felekezetek jogait, elítéli a sovinizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet és a gyűlöletkeltés valamennyi megnyilvánulását”.

Rudolf Péter számos olyan filmben szerepelt, amelyek éles történelmi helyzetekben játszódtak. Nemrég például az 1945 című filmben. Ezzel kapcsolatban a művész azt nyilatkozta a 168 órának: „a nyugati civilizáció bajban van. Recseg-ropog a rendszer. Egy tisztességes ember nem tehet mást, mint zavarodottan kapkodja a fejét minden irányba. Megoldhatatlan probléma számomra és az egész világ számára is, hogyan lehetünk egyszerre empatikusak, humanitáriusak, befogadók úgy, hogy közben az egészséges önvédelmi reflexeink se tompuljanak”.

https://www.youtube.com/watch?v=sIrSljPY9pM

Rudolf Péter az 1945 című filmben szinte felismerhetetlen. Egy elhízott, dölyfös falusi kiskirályt alakít. Azt mondja, szórakoztatják ezek az átalakulások, viszont nagyon kényes dolog egy filmnél megtalálni a karakterizálás mértékét, mert nagy a lebukás lehetősége. „A „te vagy, nem te vagy” örök kérdése, a tudatosságnak és az ösztönösségnek a folyamatos keveréke, erről szól a színészet”, állítja.

A Mensch Nemzetközi Alapítványról:

Az alapítvány egy kiemelten közhasznú szervezet, melynek célja olyan toleráns társadalmi értékrend, demokratikus történelmi tudat formálása, amely értékeli, tiszteletben tartja a kisebbségek jogait, a felekezetek jogait, elítéli a sovinizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet és a gyűlöletkeltés valamennyi megnyilvánulását. Ezen kívül támogatni kívánja az erre irányuló kulturális, tudományos és oktatási tevékenység különböző formáit, különösen a középiskolás korosztályokat érintő felvilágosító tevékenységeket. Munkája arra irányul, hogy a tanárok továbbképzésével, ösztöndíjakkal, könyvkiadással, konferenciák, előadások szervezésével, az ismeretterjesztés és a kutatás támogatásával aktívan részt vesz a magyarországi múlt feltárásában és közismertté tételében, valamint a jelenben segítse a kisebbségek esélyegyenlőségének ügyét.

Rudolf Peter.mp4

No Description

A kitüntetést számos kiváló közéleti személyiség vehette már át. Néhány név a listáról: Branko Lustig filmproducer, Göncz Árpád köztársasági elnök, George Herbert Walker, nagykövet, Chief Dan Daly, tűzoltó ezredes, Schweitzer József professzor, ny. országos főrabbi, Tom Lantos kongresszusi tag, Ungvári Tamás író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, Yitzak Navon izraeli államelnök, Nemes Jeles László filmrendező, Benedek István Gábor író, Röhrig Géza író, költő, énekes.

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp