EU-s pénzből épített falat Törökország a szír határon!

Míg az európai baloldal keményen támadja Trumpot, amiért mexikói határán falat akar építeni, és azt hangoztatja, hogy hidakat kell építeni, nem falakat, addig az Európai Unió támogatásával készülhetett el egy 764 km hosszú fal Törökország és Szíria határán.

764 km hosszú falat épített Törökország szíriai határa mentén, jelentették a hivatalos török szervek.

Ankara 2015-ben kezdte a projektet, amelynek keretében 826 km hosszú falat építenek a szír határon. A cél, hogy növeljék a biztonságot és csökkentsék az illegális határátlépéseket és a csempészetet.

Szemtanúk és a Der Spiegel információi szerint az utóbbi időben a török katonák válogatás nélkül nyitnak tüzet az illegális határátlépőkre.

Az Európai Unió szintén részt vett a török határon dolgozó katonák felfegyverzésében. 80 millió euró értékű biztonságtechnikai és felügyeleti eszközökkel támogatta a török kormányt annak érdekében, hogy az meg tudja védeni az országa határait. Ennek keretében 35,6 millió eurót fizetett Brüsszel egy Otokar nevű török cégnek a Cobra II katonai járművek felfegyverzésére, amelyek jelenleg a határokat ellenőrzik.

AKP Watch on Twitter

Because many people asked for source: The EU has provided the Turkish government with security and surveillance technology valued at more than 80 million euros in exchange for the protection of its borders https://t.co/2pfEsnkVlt

A fegyvereket gyártó, többségében török állami tulajdonban lévő Aselsant is támogatta az EU 30 millió euró értékű fegyveres és nem-fegyveres járművek vásárlásában. Ezek a kocsik a török-görög határt ellenőrzik.

2016 márciusában az EU és Ankara aláírt egy megállapodást, amelyben az EU 3 milliárd eurót biztosít Törökországnak, ha a törökök saját határaikon belül tartják a menekülteket. A cél az lett volna, hogy a pénzzel a Törökországban rekedt menekülteket segítsék, de ebből 18 millió euró egy holland céghez vándorolt, amelytől a török tengeren cirkáló határvédő hajókat vásároltak.

A török-szír határ 2015-ig volt nyitva a szíriai menekültek előtt. 3,5 millió szír kért menedékjogot az országban. Ekkor azonban a törökök lezárták a határt, többek között az EU nyomására. Azóta csak hatalmas összegek fejében, az életüket kockáztatva tudnak átjutni szírek a török oldalra.

Az EU megállapodása Ankarával a Der Spiegel szerint csupán arra volt jó, hogy más helyre tolja el a válságot. Most nem az Égei-tengerbe fulladnak bele a menekülteket szállító lélekvesztők, amikor Görögország partjait próbálják elérni, hanem a török-szír határon halnak meg.

Törökországnak 911 km hosszú közös határa van Szíriával, ahol kaotikus állapotok uralkodtak a szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása óta. A török hivatalos szervek megerősítették azt is, hogy egy 144 km-es fal is nemsokára elkészül az ország iráni határánál.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp