Kinek szurkoljanak a zsidók a labdarúgó-világbajnokságon?

Szurkolhatunk-e egy olyan országnak zsidóként a foci vb-n, amely rabszolgasorba taszította őseinket, vagy esetleg egy olyannak, amelyik Izrael elpusztítását tűzte ki céljául? És akkor mi a helyzet Németországgal?

Tegnap kezdődött el labdarúgó-világbajnokság Oroszországban, amelyre sem a magyar, sem pedig az izraeli válogatottnak nem sikerült kijutnia. Szurkolni viszont csak kell, hiszen anélkül nem mindig élvezhető egy ilyen nagyobb torna, az utóbbi időben pedig el is árasztották a netet a „kinek szurkoljunk” típusú ajánlók. Köztük több olyan is, amely kimondottan a zsidó nézőknek könnyítené meg a csapatválasztást.

Amikor még Izrael is részt vett a foci vb-n – Kibic Magazin

Izraelnek csak egyetlen egyszer , az1970-ben Mexikóban rendezett világbajnokságra sikerült kijutnia. Pedig már 1934-ben is próbálkoztak, igaz, akkor még más néven. A ma induló labdarúgó-világbajnokágon saját résztvevő válogatott híján nemcsak itt nálunk kell azon törniük a fejüket a focirajongóknak, hogy kinek szurkoljanak, de Izraelben is igen hasonló a helyzet.

Itt van például rögtön a mai Marokkó-Irán mérkőzés, ahol két muszlim ország válogatottja csap össze, és ha az ajánlókat nézzük, akkor mindkettő ellen és mellett is találhatunk érveket. Na, de hogyan is lehetne zsidóként egy olyan országnak szurkolni, amelynek egyik főtevékenysége, hogy elpusztítsa Izraelt? Ráadásul úgy, hogy az ellenfél korábbi uralkodójára sokan, mint a zsidók védelmezőjére tekintenek, bár erről eléggé megoszlik a történészek véleménye.

Mindenesetre, ha mondjuk a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) 2014-15-ben készült felmérését vesszük alapul, amelyben a különböző országok antiszemita lakosainak arányát vizsgálták meg, akkor bizony az iráni válogatottnak kellene szurkolnunk. Az ADL ugyanis az irániak 60 százalékát találta antiszemitának, a marokkóiaknál viszont ez az arány eléri a 80 százalékot. A vb-n résztvevő országok közül ennél csak Tunézia áll rosszabbul, ott a népesség 88 százaléka bizonyult antiszemitának.

Ha ennél az antiszemitizmus-indexnél maradunk, akkor a legkevésbé antiszemita ország Svédország lenne a maga négy százalékával, őket követnék a dánok nyolc százalékkal. A Jewcy sorrendbe is rakta a vb-résztvevő országokat az ADL adatai alapján:

Választani persze más kritériumok alapján is lehet, például azt is vizsgálhatjuk, hogyan viszonyultak az egyes országok a történelem során a zsidósághoz. Kezdhetjük rögtön Egyiptommal,   amely ugye nem véletlenül szenvedte el azt a bizonyos tíz csapást. De ilyen alapon a spanyolokat is kizárhatjuk, hiszen az inkvizíció és a zsidók 1492-es elüldözése semmiképpen nem szólhat mellettük. Az angolok kavarása a brit mandátum idején sem éppen a zsidóknak kedvezett, a németek a történelem alapján ugye szóba sem jöhetnének.

Ott vannak még az oroszok és lengyelek a pogromjaikkal, utóbbiak ráadásul rátettek még egy lapáttal a legújabb törvényükkel, amellyel tulajdonképpen felmentették saját magukat a holokauszt bűnei alól. Iránról már volt szó, de idesorolhatnánk akár még Argentínát is, amiért lemondták nemrég az Izrael elleni mérkőzésüket.

A palesztin nyomás csak ürügy volt az argentinoknak az izraeli meccs lemondására – Kibic Magazin

Az izraeliek és a palesztinok egyaránt politikát akartak csinálni az Izrael-Argentína labdarúgó mérkőzésből. Ami kapóra jött az argentinoknak, akik viszont magát a mérkőzést nem akarták. Tegnap este közölte az argentin labdarúgó szövetség, hogy lemondja a most szombatra tervezett Izrael elleni felkészülési mérkőzést.

Ellenben ott vannak a dánok, akik – ha a királyuk nem is tűzte ki a sárga csillagot – kimenekítették a zsidókat a megszálló nácik elől, vagy a svédek, akik meg befogadták őket. Dél-Koreában pedig a Talmud, vagyis annak egy eléggé átértelmezett változata számít az egyik legnépszerűbb olvasmánynak manapság. A kolumbiai válogatottnak meg zsidó szövetségi kapitánya van José Pékerman személyében.

A pozitív példákból valahogy sokkal kevesebb lett, de a 32 válogatottból végül is mindenki ki tud majd választani magának egy számára szimpatikus csapatot. A fenti kritériumok alapján viszont egyértelműen Dánia vagy Svédország kellene, hogy legyen a zsidók kedvence ezen a világbajokságon.

(Forward, Jewcy)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp