A fiatal zsidók ugyanolyan vallásosak, mint a szüleik

Egy friss tanulmány szerint az Egyesült Államokban és Izraelben élő zsidó fiatalok átlagosan ugyanannyira vallásosak, mint szüleik. Annak ellenére, hogy világszerte inkább a kevésbé vallásosság a jellemző a fiatalok körében.

A Pew Research Center szerdán kiadott tanulmánya szerint a vallásos amerikai és izraeli zsidók száma is egyre fogyatkozóban van, ami némileg ellentmond a címbeli megállapítással. Ezt a tanulmány az ortodox zsidók magasabb születési arányával magyarázza. Eszerint a többgyerekes ortodox zsidók egyre nagyobb arányban képviselik a zsidó lakosságot, és ezzel együtt a zsidó fiatalok nagyobb hányadát.

A tanulmány legfontosabb megállapítása az, hogy világszerte a 40 éven aluliak kevésbé vallásosak, mint a 40 év fölöttiek. Mindezt négy kritérium alapján állapították meg, ezek az istentiszteleteken való részvétel, a napi imádkozás, vallási csoportokhoz való tartozás és a vallásosság fontossága voltak. A fiatalok csak két-három országban bizonyultak vallásosabbnak az idősebbeknél.

A keresztények és a muszlimok esetében a fiatalok kevésbé voltak vallásosak, mint az idősebbek. Az amerikai és izraeli zsidóknál azonban nagyjából ugyanolyan eredmény született mind a négy kategóriában. Más országokból viszont nem vizsgálták külön a zsidókat.

A tanulmány azt is megállapította, hogy az izraeliek sokkal kevésbé vallásosak, mint más közel-keleti államok polgárai. Izrael az egyetlen ország a Közel-Keleten, ahol a polgárok kevesebb mint 50 százaléka imádkozik naponta. Míg szinte minden izraeli valamilyen valláshoz tartozónak vallja magát, csak 30 százalékuk vesz részt heti rendszerességgel istentiszteleten, 27 százalékuk imádkozik naponta és 30 százalék állítja, hogy a vallás nagyon fontos tényező az életében.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp