Netanjahu nem árul zsákbamacskát az irániaknak

Az izraeli kormányfő fejlett vízgazdálkodási technológiát ajánlott fel Iránnak, amelyet az iráni rezsim vehemensen vissza is utasított. Iránban azonban minden eddigieknél nagyobb a szárazság, az izraeli technológia pedig már bizonyítottan működik.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök múlt hét vasárnap egy Youtube videóban üzent Irán népének. Miután jóízűen belekortyolt egy pohár vízbe, Netanjahu váratlanul izraeli vízgazdálkodási technológiákat és az ehhez szükséges segítséget ajánlotta fel a komoly szárazsággal küzdő iráni lakosságnak. Mivel izraeli szakemberek nem tehetik be a lábukat Irán terültére, ezért az izraeli külügyminisztérium létrehozott egy perzsa nyelvű weboldalt, ahol ezekről technológiákról tájékozódhatnak az irániak.

Mint az várható volt, az iráni rezsim vehemensen visszautasította Netanjahu ajánlatát. Az izraeli kormányfőt csaló szemfényvesztőnek nevezték, az iráni külügy szóvivője szerint Netanjahunak először a palesztinok lemészárlását kellene abbahagynia, és amúgy is jobban tenné, ha a saját dolgával foglalkozna. Az iráni nép ugyanis segítség nélkül is képes megbirkózni a vízhiány okozta nehézségekkel.

Az irániaknak abban igazuk van, hogy Netanjahu videója valóban tűnik inkább egyszerű kommunikációs fogásnak, mint egy komolyan átgondolt ajánlatnak. Az említett weboldalon is csupán rövid propaganda anyagokat találni az izraeli vízgazdálkodás sikereiről, nem pedig részletes leírásokat, amelyek alapján akár egy víztakarékos öntözőrendszert is össze lehetne állítani. De az izraeli miniszterelnök által felvetett probléma nagyon is valós, és Izrael bizonyítottan jól működő megoldást tud erre kínálni.

Iránt jelenleg az elmúlt 50 év legnagyobb szárazsághulláma sújtja, és a klímaváltozás miatt a szakemberek szerint csak romlani fog a helyzet. Az adatok alapján Irán a világ édesvízkészletének a 0,3 százalékából részesedik, míg a világ lakosságának az egy százaléka él az országban. A szakértők szerint a megújuló természetes vízforrások 40 százalékának felhasználása lenne az optimális, Irán esetében ez megközelíti a 90 százalékot. Az ország lakosságának és gazdasági termelésének 90 százaléka kritikusan vízhiányos területen található, ami a globális átlag két-háromszorosának számít, és messze a legrosszabb az egész Közel-Keleten.

Kiszáradt föld Iránban, Sáhreza közelében

Az irániak állításával ellentétben a rezsim egyáltalán nem tudja kezelni a kialakult súlyos vízhiányt. Az országra már évtizedek óta jellemző a túlfogyasztás, ami csak súlyosabbá vált az utóbbi idők gazdasági fellendülésével és a népességnövekedéssel. A túlfogyasztás egyik oka, hogy az irániak szerint a víz Isten ajándéka, és ki merné visszautasítani Isten ajándékát egy szigorúan vallásos rezsim által irányított országban.

Mindehhez jön még a mezőgazdaság, amely az ország édesvízkészletének a 92 százalékát használja fel. A hagyományos iráni öntözéses technikák ugyanis nagyon vízpazarlók, és senki sem ellenőrzi, hogy a gazdák mennyi vizet használnak el. A mezőgazdasági ágazat vízfogyasztása csupán 30 százalékos hatékonysággal, a világ átlagának közel felével rendelkezik.

Ezek után el lehet képzelni mennyit segíthetne az iráni mezőgazdaság vízfelhasználásának mondjuk az izraeli fejlesztésű, víztakarékos csöpögtetős öntözési rendszer. És ez csak egy a már bizonyított izraeli vízgazdálkodási technológiát közül. A szárazság ugyanis Izraelnek is komoly problémát okoz, elég csak a legutóbbi kormányzati intézkedéseket megnézni ezzel kapcsolatban.

Izrael most két új sótalanítót tervez üzembe helyezni, hogy növelni tudják a sótalanított víz mennyiségét. A fel nem használt sótalanított vizet pedig a Kinneretbe (Genezáreti tó) vezetnék, amely korábban az ország vízszükségletének a negyedét adta, de mára a vízszintje igencsak megcsappant. Tervezik továbbá hét patak helyreállítását is, amelyek vízgazdálkodási szempontból is fontosak lehetnek. Ezeken kívül ott vannak a Netanjahu által is említett szennyvíz visszaforgatási technológiák, amelyek segítségével a miniszerelnök szerint Izrael a szennyvíz közel 90 százalékát képes újrahasznosítani.

Bárányt áldoznak az eső reményében az iráni Birjandban

Izrael azonban nem csak a modern technológia segítségével küzd a vízhiánnyal, de a vízforrások megvédésének érdekében politikai lépéseket is tesz. Benjamin Netanjahu a vasárnapi videós performanászát megelőzően Európában járt, ahol Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel és Theresa May brit miniszterelnökkel is találkozott. A téma az iráni erők Szíriából való kivonása volt, ami nemcsak azért fontos, hogy az irániakat minél távolabb tudják az izraeli határtól, de a Szíriából eredő vízforrások megőrzése érdekében is fontos lépésnek számít.

Az irániaknak amúgy is komolyabb problémát kellene jelenleg megoldaniuk, mint a „gonosz cionisták” elpusztítása. Bár egy iráni ajatollah szerint a szárazságot a hitnélküliség okozza, valószínűleg a buzgó imádságok nem fognak egyhamar javítani a súlyos helyzeten. Idén márciusban már több városban is voltak demonstrációk a vízhiány miatt. Egyes szakértők szerint amennyiben Iránban az elkövetkező öt évben nem csökkentik a vízfogyasztást 20 százalékkal, és a következő 15 évben 40 százalékkal, akkor még Irán stabilitása is veszélybe kerülhet.

Netanjahu előadása az iráni atomprogramról elsősorban Donald Trumpnak szólt – Kibic Magazin

Benjamin Netanjahu hétfői előadása az iráni atomprogramról nem sok újdonságot tartalmazott. Az izraeli miniszterelnök ezzel elsősorban Donald Trump amerikai elnöknek üzente meg, hogy mit is gondol az Iránnal kötött egyezményről. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hétfőn egy igen látványos prezentáció keretében jelentette be, hogy a Moszad több ezer titkos dokumentumot szerzett meg Teheránból, amelyek azt bizonyítják, hogy Irán nukleáris fegyvert akart fejleszteni, és mindvégig hazudott az atomprogramját ellenőrző szerveknek.

(Arutz7, Reuters, Al-Monitor, Radio Farda, Index)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp