Avri Gilad: A megszállás 50 éve

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Utálom a megszállást*. Utálom a másik ember életét korlátozni. Utálom, amikor az én nevemben a elnyomják a palesztinokat és alig tudom elviselni a gondolatot, hogy a közelemben olyanok élnek, akik nem szabadok.

Az izraeliek többsége utálja a megszállást. A megszállás rosszá tesz minket, megrontja a katonáink lelkét, kitörölhetetlen nyomokat hagy a tudatukban. A megszállás rontja az ázsiónkat a világban, muníciót ad ellenségeink kezébe. A világszerte tapasztalható gyűlölködés az izraeliek ellen szenvedést okoz nekem, sokkal jobban szeretnék elfogadott és közkedvelt lenni.

A megszállás belülről bomlaszt minket, a jobb- és baloldal közötti ellenségeskedés megmérgezi az életünket, a nyilvánosságot, a politikát, a gazdaságot, a kultúrát. Mindenhol ott van ez a megszállás, nincs értelme elfordítani a tekintetünket, vagy letagadni. A megszállás egy vérző, nyílt seb a szívünkben, még azon kevesek szívében is, akik támogatják.

אברי גלעד Avri Gilád / Forrás: Facebook

De aki azt hiszi, hogy a megszállás azonnali megszüntetése a megoldás – téved. A megszállás már annyira fáj neki, hogy még rossz gyógyszert, placebót is hajlandó bevenni, csak már múljon el.

A megszállás fölött érzett fájdalom ellenére nem gondolom, hogy a jelen pillanat alkalmas lenne a megszüntetésére.

Legnagyobb sajnálatomra arab szomszédaink többségének a világnézete már vagy száz éve változatlan; egy meghaladott világnézet, ahol a gyilkosság a megoldás minden problémára: otthon, a családban, a szerelemben, a nemi orientációban, a közösségben, az országban, a politikában, a vallásban.

Vagy én, vagy te.

Emiatt gondolom, hogy a megszállás szükséges, a fenntartásáért fizetett, egyre növekvő ár ellenére is. Vagy megszállva tartjuk őket, vagy meghalunk. Ennyire egyszerű.

Sarokba vagyunk szorítva: épelméjűségünkkel fizetünk – mint nép – életben maradásunkért. Ez a kegyetlen alku. Mi magunk, izraeliek vagyunk a megszállás áldozatai, amely elszívja az erőnket, fiaink és lányaink legjobbjainak életét, a pénzünket, státuszunkat és lehetőségeinket a világban.

Ötven évvel ez után a kegyetlen alku után ki lehet mondani nyíltan az igazságot. A megszállás addig nem ér véget, amíg a palesztinok világnézete nem változik meg, ebben a nemzedékben, vagy valamikor a jövőben. A megszállás nem ér véget, amíg a Közel-Keleten a szélsőséges iszlám továbbra is betölt minden vákuumot pszichopatikus őrjöngésével. Addig tovább folytatjuk a megszállást, tovább fizetjük az árat és tovább maradunk gyűlöltek. A változás bennük fog elkezdődni – most, vagy száz év múlva. Minden változásra való kísérlet a mi részünkről, kudarcra van ítélve. A létező legnagyobb kudarcra.

A vita tárgya ötven év megszállás után sajnos az, hogy hogyan folytassuk a megszállást, nem pedig az, hogy hogyan hagyjuk abba. Hogy folytassuk a megszállást úgy, hogy megőrizzük az emberi méltóságot, az alapjogokat, az élethez való jogot – mind a megszálltét, mind a megszállóét. Miképp alkossunk olyan lelkeket, akik, ha eljön a nap, képesek lesznek megálljt parancsolni az őrületnek, és előlről kezdeni.

Bárcsak megérnénk, hogy a saját szemünkkel lássuk, amint a megszállás okafogyottá válik, és mintegy magától megszűnik.

*A „megszállás” kifejezés alatt az emberek feletti hatalmat értem és nem a földterület feletti uralmat.

A szerző ismert izraeli médiaszemélyiség, tévés, rádiós műsorvezető, a Reset nevű csatorna televíziós iskolájának igazgatója.

Róna Aser fordítása, az eredeti poszt itt olvasható:

דיווח ראשוני

אברי גלעד | חמישים שנה לכיבוש אני שונא את הכיבוש. שונא להגביל את חייו של כל זולת. שונא כאשר בשמי נעשים לזולת הפלסטיני עוולות, ובקושי יכול לחיות עם המחשבה שלצידי חיים אנשים שאינם בני חורין. רוב עם…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp