A zsidó emlékezetpolitika új felfogását tükrözi a Zsidó Kiválóságok Háza

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában egy interaktív kiállításon ismerkedhetünk meg a közelmúlt és a jelen fontos zsidó származású kutatóival, feltalálóival. A kiállításon Olti Ferenc, az intézmény megálmodója kalauzolt végig bennünket.

Idén márciusban nyitott meg Balatonfüreden a Zsidó Kiválóságok Háza, amely a régi zsinagógához kapcsolt épületben egy interaktív kiállításon mutatja be a zsidóság tudományos kultúráját. A kiállításon 132 világhírű kutató, feltaláló életével és munkásságával ismerkedhetnek meg a látogatók. Ezen kívül számos kulturális programot tartanak még itt. Így kerültünk mi is a helyszínre a múlt hét végén, amikor Rubin Eszter Bagel című könyvéből készült felolvasószínház bemutatójára érkeztünk.

A kiállításon Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza megálmodója kalauzolt végig minket. Olti elmesélte, hogy maga a projekt az önkormányzat segítségével jött létre, nagyjából 400 millió forintba került és mindennel együtt öt évig tartott az egész megvalósítása. Azért húzódott ennyi ideig, mert a létrehozáshoz szükséges összeg jelentős része a Norvég Alaptól érkezett, de mivel a kormány egy időben próbálta ellehetetleníteni az alap működését, ezért aztán két évig a balatonfüredi projekt sem haladhatott előre.

Az intézmény tehát némi kényszeredett csúszással, végül is idén március 20-án nyitott meg. Olti Ferenc a Kibicnek elárulta, hogy maga az épület a balatonfüredi önkormányzat tulajdonában van, és az üzemeltetésért is az önkormányzat a felelős. Szezonban hétfő kivételével minden nap látogatható.

A régi zsinagóga már önmagában is elég izgalmas, hiszen ez Balatonfüred legrégebbi épülete. Az elődje a 13. században épült, korábban volt már katolikus és református templom, és 1853-tól működött benne zsinagóga. Az épület jelenleg kulturális központként üzemel, ahol koncerteket, előadásokat, klubokat rendeznek. A melléépült háromszintes, modern építmény pedig magának a kiállításnak ad otthont.

A teljes egészében virtuális kiállítás az A zsidók és csúcstechnika – Einsteintől napjainkig címet viseli. A kiállítással – magyarázza Olti Ferenc – a zsidó emlékezetpolitikának egy újfajta felfogását szeretnék megvalósítani. Ennek a lényege, hogy nem lehajtott fejjel, hanem a létrehozott értékek bemutatásával kellene emlékezni.

A Zsidó Kiválóságok Háza kizárólag informatikai eszközök segítségével mutatja be a virtuális kiállítás anyagát. A látogatók egy kártyát kapnak, majd a bejáratnál elhelyezett érintőképernyős pultoknál kiválaszthatják, hogy magyarul, angolul vagy éppen héberül kívánják a kiállítást megtekinteni. Mivel azonban jelenleg 132 tudós és kutató életével és munkásságával lehet megismerkedni, ami elég hosszú időtöltés lenne, ezért a pulton a látogatók összeállíthatnak maguknak egy saját programot, és kiválaszthatják előzetesen, hogy melyik tudományágból kiknek az anyagát szeretnék megnézni.

A tudósokat nevük és tevékenységük alapján is ki lehet választani, egy digitális guide pedig egy rövid, előzetes ismertetőt is felolvas, hogy megkönnyítse az érdeklődők döntését. Majd miután összeállítottuk a programot, lépcsőn vagy akár liften felmehetünk a kiállítótérbe, ahol nagy érintőképernyőkön megtekinthetjük a korábban kiválogatott tudósok életrajzát és tudományos tevékenységét.

Ezen kívül öt érdekességet is megtudhatunk róluk, de még játszhatunk is, ha éppen ahhoz van kedvünk. Az egész kiállítás a lépcsőzésen kívül elég statikus, egy helyben állva letudhatjuk az egész portfóliót.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp