Nem biztos hogy Jeruzsálemben rendezik jövőre az Eurovíziós Dalfesztivált

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Bemjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken egy megbeszélést követően úgy döntött, hogy kormánya nem avatkozik be a jövőre Izraelben megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztivál helyszínének kiválasztásába. A megrendezés jogáért több izraeli város is pályázik.

Miután idén az izraeli Netta Barzilai Toy című dala megnyerte az Eurovíziót, így a verseny szabályainak megfelelően 2019-ben Izrael adhat otthont a dalfesztiválnak. Izrael eddig kétszer, 1979-ben és 1999-ben rendezte meg az eseményt, mindkét alkalommal Jeruzsálemben, és az izraeli főváros most is indul a rendezés jogáért kiírt pályázaton. A másik három induló város: Tel-Aviv, Haifa és Eilat.

Izrael megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált – Kibic Magazin

Az izraeli Netta Toy című dalát választották a legjobbnak a 63. Eurovíziós Dalfesztivál lisszaboni döntőjében. Izrael ezzel negyedszerre nyerte meg a

A lebonyolításért felelős Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) ugyan jelezte, hogy nincs ellenvetése, hogy jövőre Jeruzsálemben legyen a verseny, viszont aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az izraeli kormány közbeavatkozása átpolitizálhatja az Eurovíziót. Nemrég például Miri Regev izraeli kulturális miniszter kijelentette, hogy amennyiben jövőre nem Jeruzsálemben rendezik meg a dalfesztivált, akkor jobb lenne, ha egyáltalán nem Izraelben tartanák meg az eseményt.

Pénteken ezért Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő több miniszterrel együtt megbeszélést tartott ezügyben, és úgy döntött, hogy a kormány nem fog beleavatkozni az Euróvízivós Dalfesztivál helyszínének kiválasztásába. A megbeszélésen Regev nem vett részt. A sportért is felelős minisztert korábban többen bírálták amiatt, mert közbenjárására helyezték át az Izrael-Argentína labdarúgó mérkőzés helyszínét Haifából Jeruzsálembe, ami egyesek szerint közrejátszhatott a meccs elmaradásában.

A palesztin nyomás csak ürügy volt az argentinoknak az izraeli meccs lemondására – Kibic Magazin

Az izraeliek és a palesztinok egyaránt politikát akartak csinálni az Izrael-Argentína labdarúgó mérkőzésből. Ami kapóra jött az argentinoknak, akik viszont magát a mérkőzést nem akarták. Tegnap este közölte az argentin labdarúgó szövetség, hogy lemondja a most szombatra tervezett Izrael elleni felkészülési mérkőzést.

A jövő évi Eurovíziós Dalfesztivál megrendezésesért izraeli részről felelős Kan tévécsatorna a jövő héten fogja bemutatni az EBU-nak a jelentkező négy város prezentációját. Az európai szervezetnek csupán annyi kikötése van a helyszínnel kapcsolatban, hogy álljon rendelkezésre a városban 3000 hotelszoba és egy 10 000 főt befogadni képes létesítmény. Ezen kívül pedig tiszta pályázati eljárást szeretnének.

A tiszta pályáztatás kedvéért az izraeli kormány ugyan most közölte, hogy nem szándékoznak beavatkozni a helyszín kiválasztásába, az Izrael bojkottálására szakosodott BDS-mozgalmak azonban továbbra is nyomást gyakorolnak. Ennek hatására már több európai ország politikusai jelezték, hogy nem szeretnék, ha országuk részt venne a dalversenyen, amennyiben az Jeruzsálemben kerülne megrendezésre.

Egy jó dalnál sokszor több kell az Eurovíziós Dalfesztivál megnyeréséhez – Kibic Magazin

Izraelnek valószínűleg nem elég egy ütős dalt nevezni, hogy megnyerje az Eurovíziós Dalfesztivált, ahhoz ugyanis a szavazók szimpátiájára is szükség van. Az izraeli dalnak idén úgy tűnik ez is összejöhet. A ma este Lisszabonban elkezdődő Eurovíziós Dalfesztivál egyik legnagyobb esélyese az izraeli Netta által előadott Toy című dal.

(Haaretz, Times of Israel)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp