Nem biztos hogy Jeruzsálemben rendezik jövőre az Eurovíziós Dalfesztivált

Bemjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken egy megbeszélést követően úgy döntött, hogy kormánya nem avatkozik be a jövőre Izraelben megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztivál helyszínének kiválasztásába. A megrendezés jogáért több izraeli város is pályázik.

Miután idén az izraeli Netta Barzilai Toy című dala megnyerte az Eurovíziót, így a verseny szabályainak megfelelően 2019-ben Izrael adhat otthont a dalfesztiválnak. Izrael eddig kétszer, 1979-ben és 1999-ben rendezte meg az eseményt, mindkét alkalommal Jeruzsálemben, és az izraeli főváros most is indul a rendezés jogáért kiírt pályázaton. A másik három induló város: Tel-Aviv, Haifa és Eilat.

Izrael megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált – Kibic Magazin

Az izraeli Netta Toy című dalát választották a legjobbnak a 63. Eurovíziós Dalfesztivál lisszaboni döntőjében. Izrael ezzel negyedszerre nyerte meg a

A lebonyolításért felelős Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) ugyan jelezte, hogy nincs ellenvetése, hogy jövőre Jeruzsálemben legyen a verseny, viszont aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az izraeli kormány közbeavatkozása átpolitizálhatja az Eurovíziót. Nemrég például Miri Regev izraeli kulturális miniszter kijelentette, hogy amennyiben jövőre nem Jeruzsálemben rendezik meg a dalfesztivált, akkor jobb lenne, ha egyáltalán nem Izraelben tartanák meg az eseményt.

Pénteken ezért Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő több miniszterrel együtt megbeszélést tartott ezügyben, és úgy döntött, hogy a kormány nem fog beleavatkozni az Euróvízivós Dalfesztivál helyszínének kiválasztásába. A megbeszélésen Regev nem vett részt. A sportért is felelős minisztert korábban többen bírálták amiatt, mert közbenjárására helyezték át az Izrael-Argentína labdarúgó mérkőzés helyszínét Haifából Jeruzsálembe, ami egyesek szerint közrejátszhatott a meccs elmaradásában.

A palesztin nyomás csak ürügy volt az argentinoknak az izraeli meccs lemondására – Kibic Magazin

Az izraeliek és a palesztinok egyaránt politikát akartak csinálni az Izrael-Argentína labdarúgó mérkőzésből. Ami kapóra jött az argentinoknak, akik viszont magát a mérkőzést nem akarták. Tegnap este közölte az argentin labdarúgó szövetség, hogy lemondja a most szombatra tervezett Izrael elleni felkészülési mérkőzést.

A jövő évi Eurovíziós Dalfesztivál megrendezésesért izraeli részről felelős Kan tévécsatorna a jövő héten fogja bemutatni az EBU-nak a jelentkező négy város prezentációját. Az európai szervezetnek csupán annyi kikötése van a helyszínnel kapcsolatban, hogy álljon rendelkezésre a városban 3000 hotelszoba és egy 10 000 főt befogadni képes létesítmény. Ezen kívül pedig tiszta pályázati eljárást szeretnének.

A tiszta pályáztatás kedvéért az izraeli kormány ugyan most közölte, hogy nem szándékoznak beavatkozni a helyszín kiválasztásába, az Izrael bojkottálására szakosodott BDS-mozgalmak azonban továbbra is nyomást gyakorolnak. Ennek hatására már több európai ország politikusai jelezték, hogy nem szeretnék, ha országuk részt venne a dalversenyen, amennyiben az Jeruzsálemben kerülne megrendezésre.

Egy jó dalnál sokszor több kell az Eurovíziós Dalfesztivál megnyeréséhez – Kibic Magazin

Izraelnek valószínűleg nem elég egy ütős dalt nevezni, hogy megnyerje az Eurovíziós Dalfesztivált, ahhoz ugyanis a szavazók szimpátiájára is szükség van. Az izraeli dalnak idén úgy tűnik ez is összejöhet. A ma este Lisszabonban elkezdődő Eurovíziós Dalfesztivál egyik legnagyobb esélyese az izraeli Netta által előadott Toy című dal.

(Haaretz, Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp