A 70 éves Izrael és Herzl Tivadar emléke előtt tisztelegnek a Budapestről indult motorostúra résztvevői

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Izrael megalakulásának 70 éves évfordulója alkalmából indult el tegnap Budapestről az a nemzetközi motorostúra, amely Herzl Tivadar életének főbb helyszíneit követi végig kilenc különböző európai országban.

A Herzl-túra résztvevői június 10-24 között Budapestről indulva tesznek egy körutazást Bécs, Bázel, Genf, Párizs, Brüsszel, Antwerpen, Köln, Berlin és Karlovy Vary érintésével. A túra főszervezője Horváth József, az újbudai Bét Sálom zsidó közösség világi elnöke, aki a mazsihisz.hu-nak elmondta, hogy a túrával az idén 70 éves Izrael, illetve Herzl Tivadar emléke előtt tisztelegnek, hiszen a nagy magyar álmodónak köszönhető a Közel-Kelet egyetlen demokratikus országának megalapítása.

A Herzl-túra résztvevői a Judafesten, a Maccabi FunRun-on (Fotó: facebook.com/Judafest)

A motoros körutazáson 11 résztvevő, hat motorral és egy kísérőkocsival 15 nap alatt fogja megtenni a 4700 kilométeres távot. Eközben kilenc európai országon fognak keresztülhaladni. A csapat igen sokszínű, találhatók benne férfiak, nők, vallásos és hagyományokat kevésbé tartó zsidók, keresztények, ateisták, budapestiek és vidékiek egyaránt. A túra legfiatalabb résztvevője 23 éves, míg a legidősebb idén lesz nyolcvan 80 éves – ő a budapesti gettóban élte túl a holokausztot.

A motorosok az útvonal egyes állomásain nagykövetekkel, parlamenti képviselőkkel, Európai Uniós vezetőkkel, valamint zsidó közösségi vezetőkkel találkoznak. A körtúrára résztvevői magukkal viszik a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával létrejött, Közép-európai zsinagógák című, Klein Rudolf művészettörténész által készített kiállítás anyagát, és ahol lehet, kiállítják majd.

A túra hivatalos rajtját tegnap tartották meg a Dohány utcai zsinagóga előtti téren található Herzl-emléktábla mellől. A rajtnál többek között jelen volt Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. A Herzl-túra másik rajtja tegnap a Judafesten, a Maccabi Fun Run jótékonysági futóverseny előtt volt. Ezt a Kibic Facebook-oldalán élőben közvetítettük:

Élő közvetítés a Maccabi VAC Fun Run Budapest jótékonysági futóverseny 1 kilométeres mezőnyének rajtjáról, Tamás Verő rabbi, Glitzenstein Smulik rabbi és Radnóti Zoltán rabbi közreműködésével, mely futtában némi sófárfúvás, motorizált cionista történelem, Hevenu Sálom Alechem és heti Tóramagyarázat mellett még a Kibic Magazin krédóját is tartalmazza. #judafest #judafest2018 #funrun #funrun2018

Geplaatst door Kibic Magazin op Zondag 10 juni 2018

(Mazsihisz)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp