A 70 éves Izrael és Herzl Tivadar emléke előtt tisztelegnek a Budapestről indult motorostúra résztvevői

Izrael megalakulásának 70 éves évfordulója alkalmából indult el tegnap Budapestről az a nemzetközi motorostúra, amely Herzl Tivadar életének főbb helyszíneit követi végig kilenc különböző európai országban.

A Herzl-túra résztvevői június 10-24 között Budapestről indulva tesznek egy körutazást Bécs, Bázel, Genf, Párizs, Brüsszel, Antwerpen, Köln, Berlin és Karlovy Vary érintésével. A túra főszervezője Horváth József, az újbudai Bét Sálom zsidó közösség világi elnöke, aki a mazsihisz.hu-nak elmondta, hogy a túrával az idén 70 éves Izrael, illetve Herzl Tivadar emléke előtt tisztelegnek, hiszen a nagy magyar álmodónak köszönhető a Közel-Kelet egyetlen demokratikus országának megalapítása.

A Herzl-túra résztvevői a Judafesten, a Maccabi FunRun-on (Fotó: facebook.com/Judafest)

A motoros körutazáson 11 résztvevő, hat motorral és egy kísérőkocsival 15 nap alatt fogja megtenni a 4700 kilométeres távot. Eközben kilenc európai országon fognak keresztülhaladni. A csapat igen sokszínű, találhatók benne férfiak, nők, vallásos és hagyományokat kevésbé tartó zsidók, keresztények, ateisták, budapestiek és vidékiek egyaránt. A túra legfiatalabb résztvevője 23 éves, míg a legidősebb idén lesz nyolcvan 80 éves – ő a budapesti gettóban élte túl a holokausztot.

A motorosok az útvonal egyes állomásain nagykövetekkel, parlamenti képviselőkkel, Európai Uniós vezetőkkel, valamint zsidó közösségi vezetőkkel találkoznak. A körtúrára résztvevői magukkal viszik a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával létrejött, Közép-európai zsinagógák című, Klein Rudolf művészettörténész által készített kiállítás anyagát, és ahol lehet, kiállítják majd.

A túra hivatalos rajtját tegnap tartották meg a Dohány utcai zsinagóga előtti téren található Herzl-emléktábla mellől. A rajtnál többek között jelen volt Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. A Herzl-túra másik rajtja tegnap a Judafesten, a Maccabi Fun Run jótékonysági futóverseny előtt volt. Ezt a Kibic Facebook-oldalán élőben közvetítettük:

Élő közvetítés a Maccabi VAC Fun Run Budapest jótékonysági futóverseny 1 kilométeres mezőnyének rajtjáról, Tamás Verő rabbi, Glitzenstein Smulik rabbi és Radnóti Zoltán rabbi közreműködésével, mely futtában némi sófárfúvás, motorizált cionista történelem, Hevenu Sálom Alechem és heti Tóramagyarázat mellett még a Kibic Magazin krédóját is tartalmazza. #judafest #judafest2018 #funrun #funrun2018

Geplaatst door Kibic Magazin op Zondag 10 juni 2018

(Mazsihisz)

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp