Ki ölte meg a holokauszt egyik hősét?

Josef Kopf annak idején az első olyan ember volt, akinek sikerült megmenekülnie egy lengyel haláltáborból, ahol a nácik 250000 zsidót gyilkoltak meg. Kopf úgy jutott ki Sobiborból, hogy megölt egy őrt.

Kopf a csodával határos módon szabadult 1943-ban, a férfi mégsem érte meg a náci Németország vereségét.

Szabadulása után visszatért szülővárosába, Turobinba, hogy magához vegye néhány vagyontárgyát, ám ezután teljesen eltűnt.

„Mindig sejtettük, hogy a helyiek ölték meg Josefet, de nem volt erre bizonyítékunk. Azt sem tudtuk, hol van eltemetve”, mondta Lea Hirsch, Kopf izraeli unokahúga.

Az ő édesanyja, Genia és Josef Kopf testvérek voltak. A család nyolc gyermeke közül ők élték túl a náci megsemmisítő gépezetet.

Azonban az elmúlt évben a 75 éves rejtély részben megoldódott. Egy rég elfeledett tanúvallomás került elő, amelynek a nyomán Hirsch és Kopf más rokonai eljutottak arra a helyre, ahol a férfit eltemették. Ezzel azonban egy gyilkossági nyomozás kellős közepén is találták magukat. A gyilkosságnak pedig elég sok köze van ahhoz a vitához, amely arról szól, hogy milyen szerepe, felelőssége van Lengyelországnak a holokauszt során elkövetett emberirtásban.

A lengyel elnök aláírta a Lengyelországot a holokauszt bűnei alól felmentő törvényt – Kibic Magazin

Andrzej Duda lengyel elnök aláírta a Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosító jogszabályt.

A vallomást a 2011-ben elhunyt Genia Kopf egyik régi hangfelvételén találták meg a nyomozók. „Genia szinte sosem beszélt a holokausztról a gyerekeinek”, mondta Lea Hirsch. De ezen a felvételen Genia részletesen elmesélte, mikor látta utoljára a bátyját és arról is beszélt, hogyan mentették meg őt magát nem-zsidó szomszédai.

Genia elbeszélése szerint Josef Kopf meglátogatta őt néhány nappal azután, hogy a Vörös Hadsereg felszabadította Turobint és Kelet-Lengyelországot Antek Teklaknál, akinél a nő bujkált. De a testvérek öröme nem tartott sokáig. Kopf azt mondta Geinának és Teklaknak, hogy vissza akar térni Turobinba, hogy továbbfejlessze azt a vállalkozását, amelyet még a háború előtt kezdett meg egy barátjával.

Teklak figyelmeztette Kopfot, hogy ne térjen vissza, mert nem fog élve kijutni szülővárosából. Genia is egyetértett Teklakkal, és könyörgött a testvérének, hogy maradjon. De Kopf nevetett, és azt mondta, egy nap múlva már újra velük lesz. Ekkor találkoztak utoljára.

Ennek az információnak a nyomán tért vissza tavaly Lengyelországba Lea Hirsch és fia, Amit, kettős céllal. Egyrészt szerették volna meghálálni a Teklak családnak a bátorságukat, másrészt meg akarták találni Josef Kopf sírját és gyilkosát.

Amit Hirsch (jobbra) elmond egy imát a turobini régi zsidó temetőben, 2017 június

„Valamilyen megmagyarázhatatlan erő hajtott, hogy megtudjam, mi is történt annak idején”, mondta 65 éves marketingszakember, Lea Hirsch, akinek 3 gyereke van, és Haifa környékén él.

Lengyelországban felfogadtak egy tolmácsot és egy operatőrt. Néhány napon belül találtak szemtanúkat, akik azt mondták, hogy Kopf korábbi társa ölte meg őt, és a testét egy közeli gabonaföldön hantolta el.

A tanúk azonban nem árulták el a gyilkos személyét. Azt viszont megmutatták, hol van eltemetve a férfi. A család exhumáltatta a testet, mivel szerették volna őt Izraelben eltemetni. A nyomozást pedig idén júliusban folytatják abban a reményben, hogy megtalálják a gyilkost.

„Nincs sok időnk, mivel a tanúk nagyon öregek, de csak óvatosan tudunk haladni”, mondta Lea Hirsch. „Az embereknek meg kell nyílniuk, és ha túl erőszakosak vagyunk, akkor elutasítanak minket. Egy üveg vodka itt, egy kis beszélgetés ott, ki kell kövezned az utat az igazsághoz”, tette hozzá.

Hirsch számára csupán másodlagos jelentőséggel bír, hogy megtalálja a gyilkost. A legfontosabb az volt, hogy a sírhely meglegyen.

Ezen kívül szerette volna felvenni a kapcsolatot az édesanyja megmentőivel is. Teklak két évig bújtatta Geniát, amellyel azt kockáztatta, hogy az egész családját kiirtják. Teklak a gettóból menekítette ki Geniát, ahol korábban a családjával együtt élt, rajta kívül mindannyiukat megölték.

Teklak fia, Totko és a családja Turobinban találkozott tavaly Hirschsel, a fiával és más rokonokkal.

Furcsa érzések keveredtek Hirschben az anyja megmentőjével való találkozás és a nagybátyja meggyilkolása kapcsán, amelyet a lengyel társadalom felelősségéről szóló vita is kiélezett. Több ezer zsidó halt meg lengyelek keze által, és több ezer zsidót mentettek meg más lengyelek.

Januárban a parlament megszavazta azt a törvényt, amely bünteti azt, ha valaki náci bűnök elkövetésével vádolja a lengyel nemzetet. Mindez diplomáciai krízishez vezetett az ország és Izrael, illetve több zsidó szervezet között. A zsidók ugyanis attól tartanak, hogy ez a törvény ellehetetleníti a nyilvános vitát és a holokauszt kutatást. És a konfliktusnak ráadásul antiszemita felhangja lett.

A lengyel miniszterelnök apja szerint önként vonultak a zsidók a varsói gettóba! – Kibic Magazin

A zsidók a saját akaratukból költöztek a gettókba, hogy megszabaduljanak a nem zsidóktól, mondta egy interjúban Kornel Morawiecki, volt lengyel képviselő,

„Minden tiszteletem azoké az embereké, akik megmentették az anyámat. Ugyanakkor nem tudom megbocsátani a nagybátyám halálát, aki azért menekült el a sobibori haláltáborból, hogy utána egy lengyel gyilkolja meg, és egy névtelen sírban legyen elföldelve”.

Sok holokauszt túlélőhöz hasonlóan Hirsch is egy nagyon kicsi családban nőtt fel.

„Lehetett volna egy nagybátyám”, mondta.

Amit Hirsch, Lea fia szerint a családjuk története jól tükrözi a lengyelországi holokauszt bonyolultságát. 6706 lengyel Világ Igaza díjast tartanak számon, akiket Izrael azért tüntetett ki, mert zsidókat mentettek a háborúban. A lengyelek kapták a legtöbb ilyen elismerést az összes nemzet közül. Ám mindeközben szörnyű pogromokat, antiszemita támadásokat is követtek el, tette hozzá Amit Hirsch.

Több mint 200 ezer zsidó haláláért lengyelek voltak a felelősek – Kibic Magazin

Az új lengyel törvény akár börtönnel is büntetné azokat, akik a lengyelek felelősségét vitatnák a holokauszttal kapcsolatban. A történészek azonban egészen más véleményen vannak. A lengyel parlament által nemrég megszavazott törvény szerint pénzbírságra, de akár még három év börtönre is ítélhetik azokat, akik a holokausztban való részvétellel vádolják a lengyeleket, vagy lengyel haláltáborokat emlegetnek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp