Az izraeliek többsége támogatná az azonos neműek házasságát

Míg az izraeliek többsége támogatná az azonos neműek házasságát, addig a parlamenti képviselőknek csak kevesebb mint a fele nyilatkozott hasonlóképpen. A tel-avivi meleg büszkeség menetén mindenesetre negyedmillió ember vett részt.

Nemrég ért véget az eddigi legnagyobb pride felvonulás Tel-Avivban, amelyen 250 ezer ember vett részt. Ebből az alkalomból készült az izraeli 10-es csatorna megbízásából egy felmérés, amely arra az eredményre jutott, hogy az izraeliek 58 százaléka támogatja az azonos neműek közötti házasságot. 

A felmérés készítői a Kneszet, az izraeli parlament 120 képviselőjének véleményét is megkérdezték a témával kapcsolatban. A képviselők azonban már nem mutatkoztak ennyire nyitottnak: 47-en támogatják, 12-en viszont elutasítják az azonos neműek házasság, a többiek pedig nem voltak hajlandóak válaszolni a kérdésekre. 

Merav Michaeli, a baloldali HaAvoda párt képviselője (és mellesleg Kasztner Rezső unokája) azt nyilatkozta a 10-es csatornának, hogy nem lepte meg a felmérés eredménye. Szerinte az emberek már régóta megértették az országban, hogy a meleg közösség tagjait is ugyanolyan jogok illetik meg, mint minden más állampolgárt. „Izrael az egyetlen demokratikus ország a világon, ahol nem lehetséges polgári házasságot kötni, és eljött az ideje annak, hogy a kormány megértse, hogy már 2018-at írunk” – mondta. 

Izraelben technikailag nem tiltott az azonos neműek házassága, viszont nincs olyan intézmény, amely az ilyen házasságot hivatalossá tudná tenni. Az oszmán időkből örökölt rendszerben az emberek Izraelben csak a vallási intézményeiken keresztül házasodhatnak. Így a zsidó pároknak a rabbinátuson kell megházasodniuk, amely nem hajlandó a meleg párokat összeadni.

Tavaly egy hasonló felmérés rekordmagas 79 százalékos támogatást mutatott ki az izraeli lakosság körében az azonos neműek házassága és a polgári esküvők megtartása mellett.

Ha egy zsidó közösség önszántából elveszíti a tagjait, az felér egy katasztrófával – Kibic Magazin

Az LMBTQ emberek befogadása nem vallási, hanem társadalmi kérdés – mondja Zehorit Sorek izraeli melegjogi aktivista, aki a közelgő Kapunyitás Konferencia egyik előadója lesz. Többek között befogatásról, izraeli politikáról, a melegek és a vallás kapcsolatáról beszélgettünk vele. Nemrég tartották meg a Tel-Aviv Pride-ot, amely már hagyományosan egy hatalmas nemzetközi eseménynek számít.

(Times of Israel)

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp