Az izraeliek többsége támogatná az azonos neműek házasságát

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Míg az izraeliek többsége támogatná az azonos neműek házasságát, addig a parlamenti képviselőknek csak kevesebb mint a fele nyilatkozott hasonlóképpen. A tel-avivi meleg büszkeség menetén mindenesetre negyedmillió ember vett részt.

Nemrég ért véget az eddigi legnagyobb pride felvonulás Tel-Avivban, amelyen 250 ezer ember vett részt. Ebből az alkalomból készült az izraeli 10-es csatorna megbízásából egy felmérés, amely arra az eredményre jutott, hogy az izraeliek 58 százaléka támogatja az azonos neműek közötti házasságot. 

A felmérés készítői a Kneszet, az izraeli parlament 120 képviselőjének véleményét is megkérdezték a témával kapcsolatban. A képviselők azonban már nem mutatkoztak ennyire nyitottnak: 47-en támogatják, 12-en viszont elutasítják az azonos neműek házasság, a többiek pedig nem voltak hajlandóak válaszolni a kérdésekre. 

Merav Michaeli, a baloldali HaAvoda párt képviselője (és mellesleg Kasztner Rezső unokája) azt nyilatkozta a 10-es csatornának, hogy nem lepte meg a felmérés eredménye. Szerinte az emberek már régóta megértették az országban, hogy a meleg közösség tagjait is ugyanolyan jogok illetik meg, mint minden más állampolgárt. „Izrael az egyetlen demokratikus ország a világon, ahol nem lehetséges polgári házasságot kötni, és eljött az ideje annak, hogy a kormány megértse, hogy már 2018-at írunk” – mondta. 

Izraelben technikailag nem tiltott az azonos neműek házassága, viszont nincs olyan intézmény, amely az ilyen házasságot hivatalossá tudná tenni. Az oszmán időkből örökölt rendszerben az emberek Izraelben csak a vallási intézményeiken keresztül házasodhatnak. Így a zsidó pároknak a rabbinátuson kell megházasodniuk, amely nem hajlandó a meleg párokat összeadni.

Tavaly egy hasonló felmérés rekordmagas 79 százalékos támogatást mutatott ki az izraeli lakosság körében az azonos neműek házassága és a polgári esküvők megtartása mellett.

Ha egy zsidó közösség önszántából elveszíti a tagjait, az felér egy katasztrófával – Kibic Magazin

Az LMBTQ emberek befogadása nem vallási, hanem társadalmi kérdés – mondja Zehorit Sorek izraeli melegjogi aktivista, aki a közelgő Kapunyitás Konferencia egyik előadója lesz. Többek között befogatásról, izraeli politikáról, a melegek és a vallás kapcsolatáról beszélgettünk vele. Nemrég tartották meg a Tel-Aviv Pride-ot, amely már hagyományosan egy hatalmas nemzetközi eseménynek számít.

(Times of Israel)

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp