„A zsidó mesék hősei nagyon emberi emberek”

Hetven zsidó mesét, legendát és történetet gyűjt egybe a Könyvhétre megjelenő A rabbi és az oroszlán című antológia. A meséket Bajzáth Mária válogatta, aki szerint létezik a zsidók meséknek közös üzenete, mégpedig az, hogy „tedd a dolgod, ügyelj a szavaidra és a cselekedeteidre, tanulj, tedd jobbá a földi világot a Teremtő örömére, az légy, akinek születtél”.

A mesepedagógussal a Könyves Blog készített interjút, amelyben arról beszél, hogy életről, halálról, igazakról és hazugokról, miértekről és hogyanokról, állatokról, emberekről, növényekről, bölcsekről és balgákról olvashat az olvasó a történetekben.

A szakember szerint létezik a zsidók meséknek közös üzenete, mégpedig az, hogy „tedd a dolgod, ügyelj a szavaidra és a cselekedeteidre, tanulj, tedd jobbá a földi világot a Teremtő örömére, az légy, akinek születtél”.

Bajzáth Mária elmondta a zsidó mesék hősei nagyon emberi emberek, akiknek az a dolguk, hogy a földi életükben rendet tartsanak és teremtsenek. „A Teremtőbe vetett bizalom, a hit, minden akadályt legyőző, irányt mutató és megtartó erőként jelenik meg”, és hozzátette, hogy a mesékben lépten-nyomon megjelenik a zsidó humor is.

Bajzáth több tucat zsidó mesegyűjteményből válogatott, de a szövegekkel nagyon sok dolga volt, mert kevés a jól fordított zsidó mese. Ezért többet újrafordítottak, összevetették a különböző változatokat.

A kötet összeállításában tevékenyen részt vettek két budapesti zsidó iskola – és a Lauder Javne és a Scheiber Sándor Gimnázium – munkatársai is, akik a szöveggondozáson túl abban segítettek, hogy el tudják dönteni, melyek a 21. század hallgatói számára is érvényes szövegek.

Közös céljuk az iskolákkal, hogy a meséket a gyerekek élőszavas mesemondás, vagy felolvasás útján hallják először. Legyen a történetekkel kapcsolatban olyan meghatározó befogadói élményük, amikor élő ember életre kelti a szöveget. „Amióta világ a világ, így öröklődtek a történetek”, mondta a szakember.

Az alkotók fontosnak tartják, hogy a gyűjtemény sok korosztályt, sokszor, sokféleképp szólítson meg. Kerüljenek vele kapcsolatba minél többször, és többféle módon a gyerekek és a felnőttek, akár oktatási anyagként is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp