Bruce Lee titkos zsidó története

Egy hamarosan megjelenő életrajzi könyv szerint a hongongi harcművész, színész egy rotterdami zsidó hentes leszármazottja. A könyv kiadója még egy vicces videót is készített a nagy felfedezés alkalmából.

Az már jó ideje köztudott volt, hogy Bruce Lee európai felmenőkkel is rendelkezik. Ő részben németnek gondolta magát, azonban egy most megjelenő életrajzi könyv szerzője addig kutatgatott, amíg csak sikerült valamilyen zsidó gyökereket találnia a 20. század egyik legbefolyásosabb emberének.

Matthew Polly, a Bruce Lee: A Life című könyv írója a kutatásban egészen Lee anyai dédnagyapjáig jutott, aki szerinte nem volt más, mint Mozes Hartog Bosman, egy rotterdami zsidó hentes fia. Bosman elég korán úgy döntött, hogy a kóser vágás nem az ő világa, így hát fogta magát és felszállt egy Távol-Kelet felé tartó hajóra, és legközelebb már, mint hongkongi holland nagykövet bukkant fel.

Ahogy akkoriban arrafelé szokás volt Bosman egy kínai szeretőt tartott maga mellett, akivel hat fiú gyermekük született. Majd miután csődbe ment, hátrahagyva a nőt a gyerekekkel együtt, Kaliforniába költözött, nevet változtatott, megházasodott, és soha sem nézett vissza a hongkongi családjára.

Bosman hat fiát mindez nem zavarta meg abban, hogy Hongkong leggazdagabb embereivé váljanak. Bruce Lee nagyapja, Ho Kom Tong annyira gazdag volt, hogy a felesége mellett egy titkos brit szeretője és még 30 helyi ágyasa is volt.

Nem csoda, hogy 30 gyereke született, az egyik közülük, Grace Ho, aki egy híres kantoni operaénekeshez, Li Hoi Chuenhez ment hozzá feleségül. Öt gyermekük született, a negyediket Bruce-nak hívták. (Mármint nem a szülei, ők a Jun-fan nevet adták neki, a Bruce nevet akkor vette fel, amikor 18 éves korában Amerikába ment színészetet tanulni.)

A többi meg már történelem…

(Forward)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp