A palesztin nyomás csak ürügy volt az argentinoknak az izraeli meccs lemondására

Az izraeliek és a palesztinok egyaránt politikát akartak csinálni az Izrael-Argentína labdarúgó mérkőzésből. Ami kapóra jött az argentinoknak, akik viszont magát a mérkőzést nem akarták.

Tegnap este közölte az argentin labdarúgó szövetség, hogy lemondja a most szombatra tervezett Izrael elleni felkészülési mérkőzést. A hivatalos indoklás szerint az argentin válogatott a palesztinok nyomása és a játékosok biztonsága érdekében nem utazik Izraelbe. A palesztinok győzelemként ünneplik a döntést, Izrael szerint viszont az argentinok engedtek a palesztin terrornak.

A meccs ellen tiltakozó óriásplakát Hebronban

Az egész történet ott kezdődött, hogy az argentin válogatott egyáltalán nem akart néhány nappal a labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt meccset játszani, és nemcsak Izraelbe, de nagyjából sehová sem szerettek volna elutazni. Az izraeli szervező (a szövetség magánkézbe adta a lebonyolítást) által felajánlott hárommillió dollár (amennyiben Messi nem játszana ennek csak a fele) végül azonban meggyőzte az argentinokat, és megállapodtak, hogy június 9-én megtartják a mérkőzést. A helyszín a haifai stadion lett volna, ahol az izraeli válogatott több meccset is játszott az utóbbi időben.

Ekkor azonban Miri Regev izraeli sport- és kulturális miniszter közbelépett, és kezdeményezte, hogy a mérkőzést ne Haifán, hanem Jeruzsálemben rendezzék meg. Regev szerint ezzel a lépéssel Izrael komoly kommunikációs sikert érhet el, hiszen mennyire jól mutat majd a világ felé, ha egy olyan sztár, mint Lionel Messi Izrael sokak által vitatott fővárosában lép pályára és kezet fog a mérkőzés előtt vele és Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel. A szervezők pedig, bár jelezték nemtetszésüket a politikai közbelépéssel kapcsolatban, és miután megkapták a garanciát a kormánytól, hogy kifizetik a jeruzsálemi rendezés kapcsán felmerülő pluszköltségeket, áthelyezték a mérkőzést a fővárosba.

Erre már a palesztinok is felkapták a fejüket, Dzsibril Radzsub, a palesztin labdarúgó szövetség elnöke rögtön akcióba lépett, és arra szólította fel az Izrael bojkottálását követelő BDS csoportokat, hogy kezdjenek tiltakozni a mérkőzés megrendezése ellen. Radzsub maga pedig az argentin szövetégre kezdett nyomást gyakorolni a meccs lemondását követelve. Tegnap meg is jelent egy palesztinpárti csoport az argentin válogatott edzőtáborának barcelonai helyszínén, és a játékosok felé véres mezeket felmutatva demonstrálni kezdtek.

Palesztinpárti demonstrálók az argentin válogatott barcelonai edzőtáboránál

A argentin szövetség magyarázata arra utal, hogy ezeknek a tiltakozásoknak hatására mondták le végül a mérkőzést. A véres mezeket ugyanis fenyegetésnek vették, és attól tartottak, hogy a játékosok testi épsége is veszélyben lehet az izraeli tartózkodásuk ideje alatt. Több izraeli hírportál azonban arról ír, hogy az argentinok már napokkal a palesztinok tiltakozása előtt eldöntötték, hogy nem fognak most Izraelben játszani. Ennek a legfeltűnőbb jele az volt, hogy a szokásos ügymenettől eltérően folyamatosan tologatták a mérkőzéssel és az argentin válogatott érkezésével kapcsolatos időpontok egyeztetését. De Jorge Sampaoli szövetségi kapitány korábban többször is jelezte, hogy nem akar már több felkészülési mérkőzést játszani, és inkább az edzőtáborra koncentrálna. Az argentin lapokat szemléző izraeli portálok szerint Sampaoli, Messi, illetve Javier Mascherano voltak azok, akik a mérkőzés lemondását kérték.

Az argentinok döntését követően Benjamin Netanjau Regev kérésére még megpróbálta megmenteni a meccset, és felhívta Mauricio Macri argentin elnököt, hogy próbáljon meg valahogy közbenjárni a szövetségnél. Az Izraellel és a helyi zsidó közösséggel is jó kapcsolatot ápoló Macri viszont a FIFA szabályzatára hivatkozva visszautasította Netanjau kérését, a nemzetközi szövetség ugyanis tiltja, hogy politikusok a labdarúgás ügyeibe avatkozzanak. Sajtóértesülések szerint a meccsre Macri is elutazott volna, argentin üzletemberek és zsidó vezetők társaságában.

Gilad Erdan izraeli belbiztonsági miniszter mindenesetre igyekezett gyorsan leszögezni, hogy Izrael és Argentína között kitűnő a kapcsolat, és ezért a mérkőzés lemondását nem lehet a BDS mozgalom számlájára írni. Erdan szerint szó sincs arról, hogy Argentína bármilyen formában bojkottálná Izraelt.

Lionel Messi

A mérkőzés szervezői közölték, hogy az argentin szövetséggel kötött szerződés alapján csak akkor lehetett volna lemondani a meccset, ha rakéták hullanak Jeruzsálemre vagy háború tör ki. Mivel egyik körülmény sem áll fenn, a szervezők egymillió dolláros kártérítést fognak követelni az argentinoktól, azon a kétmilliós dolláros összegen felül, amit már korábban átutaltak nekik. A szervezők még pár héttel ezelőtt arra is nyitottak lettek volna, hogy amennyiben az izraeli biztonsági helyzet nem megfelelő az argentinok számára, akkor áttegyék a mérkőzést Barcelonába. Most már azonban, pár nappal a meccs dátuma előtt, nem lennének hajlandóak erre.

A közösségi média bejegyzései alapján az izraeliek nem úgy tűnik, hogy túlságosan kétségbe estek volna amiatt, hogy Messi és társai nem jönnek hozzájuk focizni egyet. Azt viszont nem igazán értik a hozzászólók, hogy a palesztinoknak miért okoz ekkora örömöt a mérkőzés elmaradása, hiszen sokkal jobban szórakozhattak volna, amikor az argentin válogatott nagyarányú győzelmet arat a jóval gyengébb izraeli csapat felett.

(Haaretz, Ynet, One, Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp