Az USA szerint az ENSZ reménytelenül elfogult Izraellel szemben

Az amerikai ENSZ-nagykövet megvétózta az Izraelt elítélő és egyoldalúan felelőssé tévő határozatot. Szijjártó az USA-ban arról beszélt, hogy Magyarország támogatja az ENSZ megreformálását, és fontosnak tartja, hogy változzon a kép Izrael megítéléséről. 

Az amerikai ENSZ-nagykövet durván egyoldalúnak minősítette azt a határozatot, amely elítélte volna Izraelt a palasztin civilek ellen alkalmazott erőszakért, és kifogásolta, hogy a szélsőséges gázai Hamász szervezetet a határozat nem ítéli el a közelmúltban kirobbant erőszakért.

Nikki Haley

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a BT-ülésen a szavazás előtt elmondott hozzászólásában azt hangoztatta: a Hamász terroristacsoportot terheli elsődlegesen a felelősség a Gázában uralkodó rettenetes életkörülményekért.

A 15 tagú Biztonsági Tanácsban tízen megszavazták a határozatot, négyen tartózkodtak, az Egyesült Államok pedig nemmel voksolt.

Egy határozattervezet elfogadásához kilenc igenlő voksra van szükség, de az öt állandó tagnak, az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak, Franciaországnak, Oroszországnak és Kínának vétójoga van.

A világszervezet Biztonsági Tanácsában már szerdán voksolni kellett volna a Manszúr al-Otaibi kuvaiti ENSZ-nagykövet által kidolgozott határozattervezetről. Csütörtökön azonban az amerikai nagykövet, Nikki Haley már jelezte: a tervezet egyes részein változtatni kell.

Elvetette a BT azt az amerikai javaslatot is, amely a Hamászt mondta volna ki a gázai erőszak felelősének. Erre csak az Egyesült Államok szavazott igennel, 11 ország tartózkodott, Bolívia, Kuvait és Oroszország pedig nemmel szavazott.

“Az ENSZ reménytelenül elfogult Izraellel szemben” – kommentálta a szavazás eredményét Nikki Haley amerikai ENSZ nagykövet.

Ezzel egy időben a múlt héten Szijjártó Péter az Egyesült Államokban járt, ahol azt mondta: együttműködnek az ENSZ megreformálásában, valamint abban, hogy “Izraellel szemben a nemzetközi megítélés kiegyensúlyozott, fair és tisztességes legyen”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp