A zsidó gyáros, aki világszínvonalúvá tette a magyar fegyvergyártást

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Frommer Rudolf, aki semmiféle műszaki képzettséggel nem rendelkezett, mégis világszínvonalúvá tette a vállalatot néhány évtizeden belül, és önálló tervezésű magyar kézfegyvereket is gyártott.

Magyarországon a 1848-49-es szabadságharcig nem volt katonai fegyvergyártás, de a kiegyezéssel, illetve az önálló Magyar Királyi Honvédség megalakulásával lett igazán igény a katonák hazai gyártású fegyverekkel történő felszerelésére, írja a 24.hu.

Frommer Rudolf

Végül 1891-ben jött létre a Fegyver és Gépgyár Rt., amely kezdetben a Monarchia hadseregeiben rendszeresített kézifegyver, a Mannlicher puska különböző változatait gyártotta. Ekkoriban, 1896-ban került a céghez az 1868-ban született Frommer Rudolf, aki semmiféle műszaki képzettséggel nem rendelkezett, mégis világszínvonalúvá tette a vállalatot néhány évtizeden belül, és önálló tervezésű magyar kézfegyvereket is gyártott. Frommer kereskedelmi akadémiát végzett.

Frommer a pénzügyek felügyeletével megbízott képviselőként került a gyárhoz, azonban elvarázsolta a fegyverek világa, kitanulta a szakmát, és 1901-ben már saját tervezésű pisztolya is volt.

Az első modell, a 01 M még nem hozott üzleti sikert, ám ez volt a később nagy hírnévre szert tett Frommer-pisztolyok első prototípusa.

A gyár igazgatója, Epperlein Oszkár 1903-ban meghalt, helyére Frommert nevezték ki, aki a cégvezetés mellett továbbra is tervezett fegyvereket, a nyugdíjba vonulásáig 150 szabadalom fűződött a nevéhez, köztük világújdonságok is.

Frommer Rudolf és hosszú csőhátrasiklásos öntöltő puskája

Igazgatóként Frommer a gyártást és a termékválasztékot is megreformálta, illetve kibővítette, többek között – az egy évtizeddel későbbi világháború talán legfontosabb fegyverének számító – géppuskák tömeggyártását is beindította. Tervezői szenvedélyét mégis elsősorban a pisztolyok területén élte ki, ezek tömeggyártása 1909-ben kezdődött, és a világháború idején már a hadseregben is egy Frommer-modell, az 1910 M, majd később ennek továbbfejlesztett változata, a Frommer-Stop volt rendszeresítve.

A vállalat virágzása az I. világháború végéig tartott. Frommer nemesi rangot kapott Ferenc Józseftől, illetve a Fegyverneki előnévvel tüntette ki, és udvari tanácsosnak is kinevezte.

A trianoni békeszerződés és a fegyverkezést korlátozó intézkedések rosszul érintették a gyárat, de Frommer vadászfegyereket, háztartási eszközöket, gépeket kezdett el gyártani.

Frommer 1935-ben vonult nyugdíjba, és kevesebb, mint egy év múlva halt meg. Így nem kellett szembesülnie azzal, hogy a magyar zsidóság deportálásában nagy szerepet játszó csendőrök oldalán is az ő tervezte pisztolyok lógtak, de 37 M típusából a náci Németország is rendelt több mint 100 ezer darabot a Luftwaffe számára, amelynek nagy részét le is szállították.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp