A zsidó gyáros, aki világszínvonalúvá tette a magyar fegyvergyártást

Frommer Rudolf, aki semmiféle műszaki képzettséggel nem rendelkezett, mégis világszínvonalúvá tette a vállalatot néhány évtizeden belül, és önálló tervezésű magyar kézfegyvereket is gyártott.

Magyarországon a 1848-49-es szabadságharcig nem volt katonai fegyvergyártás, de a kiegyezéssel, illetve az önálló Magyar Királyi Honvédség megalakulásával lett igazán igény a katonák hazai gyártású fegyverekkel történő felszerelésére, írja a 24.hu.

Frommer Rudolf

Végül 1891-ben jött létre a Fegyver és Gépgyár Rt., amely kezdetben a Monarchia hadseregeiben rendszeresített kézifegyver, a Mannlicher puska különböző változatait gyártotta. Ekkoriban, 1896-ban került a céghez az 1868-ban született Frommer Rudolf, aki semmiféle műszaki képzettséggel nem rendelkezett, mégis világszínvonalúvá tette a vállalatot néhány évtizeden belül, és önálló tervezésű magyar kézfegyvereket is gyártott. Frommer kereskedelmi akadémiát végzett.

Frommer a pénzügyek felügyeletével megbízott képviselőként került a gyárhoz, azonban elvarázsolta a fegyverek világa, kitanulta a szakmát, és 1901-ben már saját tervezésű pisztolya is volt.

Az első modell, a 01 M még nem hozott üzleti sikert, ám ez volt a később nagy hírnévre szert tett Frommer-pisztolyok első prototípusa.

A gyár igazgatója, Epperlein Oszkár 1903-ban meghalt, helyére Frommert nevezték ki, aki a cégvezetés mellett továbbra is tervezett fegyvereket, a nyugdíjba vonulásáig 150 szabadalom fűződött a nevéhez, köztük világújdonságok is.

Frommer Rudolf és hosszú csőhátrasiklásos öntöltő puskája

Igazgatóként Frommer a gyártást és a termékválasztékot is megreformálta, illetve kibővítette, többek között – az egy évtizeddel későbbi világháború talán legfontosabb fegyverének számító – géppuskák tömeggyártását is beindította. Tervezői szenvedélyét mégis elsősorban a pisztolyok területén élte ki, ezek tömeggyártása 1909-ben kezdődött, és a világháború idején már a hadseregben is egy Frommer-modell, az 1910 M, majd később ennek továbbfejlesztett változata, a Frommer-Stop volt rendszeresítve.

A vállalat virágzása az I. világháború végéig tartott. Frommer nemesi rangot kapott Ferenc Józseftől, illetve a Fegyverneki előnévvel tüntette ki, és udvari tanácsosnak is kinevezte.

A trianoni békeszerződés és a fegyverkezést korlátozó intézkedések rosszul érintették a gyárat, de Frommer vadászfegyereket, háztartási eszközöket, gépeket kezdett el gyártani.

Frommer 1935-ben vonult nyugdíjba, és kevesebb, mint egy év múlva halt meg. Így nem kellett szembesülnie azzal, hogy a magyar zsidóság deportálásában nagy szerepet játszó csendőrök oldalán is az ő tervezte pisztolyok lógtak, de 37 M típusából a náci Németország is rendelt több mint 100 ezer darabot a Luftwaffe számára, amelynek nagy részét le is szállították.

Az eredeti cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp