Következik:  
Elul 8, 5778 · 2018. augusztus 19, vasárnap

Először látogatott el egy kék bálna Eilatra

Kedden egy kék bálna tűnt fel a Vörös-tenger partján fekvő Eilat közelében. A világ legnagyobb állatát eddig még sosem látták arrafelé.

Meglehetősen ritka látogató, egy kék bálna úszott be kedden az Eilati-öbölbe, úgy 300 méterre megközelítve az izraeli város tengerpartját. A közel 20 méteres állatot egy helyi halász vette észre először, aki rögtön értesítette az izraeli tengeri emlősök kutatására létrehozott központ (IMMRAC) szakembereit. A kutatók először arra gondoltak, hogy a környéken néha feltűnő barázdásbálna egy nagyobb példányáról lehet szó, de a vízalatti felvételek alapján egyértelműen beazonosították, hogy egy kék bálna érkezett Eilatra.

A kék bálna a világ legnagyobb testű állata, és eddig még sosem látták az Eilati-öbölben úszkálni. Korábban kék bálnákat ennél csak jóval délebbre, a Vörös-tenger bejárata közelében figyeltek meg. A bálnák ismertek arról, hogy nagyon nagy távolságokat képesek megtenni, és egyes példányok néha további területeket fedeznek fel. Ennek oka lehet az élelmiszer hiánya vagy a korábbi élőhelyének károsodása. A többek között apró rákokkal táplálkozó kék bálna veszélyeztetett fajnak számít, populációját 10 és 25 ezer körülire becsülik, ami a harmada a 100 évvel ezelőtti darabszámuknak.

Eddig a Vörös-tenger északi részén hét különböző bálnafajt figyeltek meg, ez a lista bővült most a kék bálnával. A kedden látott példányt másnap már nem észlelték a környéken, a szakemberek szerint valószínűleg dél felé vehette az irányt.

(Haaretz, Izraelinfo)

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp