Következik:  
Elul 8, 5778 · 2018. augusztus 19, vasárnap

Az első zsidó űrhajós, aki szó szerint otthagyta a fogát az első űrutazáson

Borisz Volinovot több kudarcba fulladt űrutazás sem tántorította el a céljától.
Borisz Valentyinovics Volinov már 1964-ben a Voszhod-1 kijelölt parancsnoka volt, ám az indulás előtt három nappal kiderült, hogy az anyja zsidó, ezért a főnöke inkább a tartalék parancsnokot, Georgij Katiszt küldte fel.

1966-ban mégis a Voszhod-3 parancsnokának jelölték, miután Katiszról meg az derült ki, hogy apját Sztálin kivégeztette. Ám ez a küldetés sem valósult meg. Az űrprogram vezetője, Koroljov ugyanis váratlanul meghalt, így az űrutazást tíz nappal a kilövés előtt lefújták.

Az életrevaló Borisz Volinov három évvel később, 1969. január 15-én mégis kijutott a kozmoszba, de épp, hogy megúszta.

World Jewish Congress

On the International Day of Human Space Flight, meet Boris Volynov, the first Jewish astronaut. Despite his Jewish origins initially hindering his selection for missions, his talent was finally…

A  Szojuz-5 visszatérő kabinja nem tudott rendesen leválni a főmodulról, ezért hőpajzsa a légkörbe lépéskor kigyulladt. Volinov ezt még kibírta valahogy, de aztán összegabalyodtak a fékezőernyők kötelei, és a nagy sebességű becsapódás miatt kiestek a fogai. Mivel űrruha nélkül, a tervezett leszállóponttól távol, -38 fokos hidegben vágódott bele a kozák tundrába, nem várhatta meg, amíg rátalálnak a mentőegységek, ezért inkább kimászott a kabin füstölgő roncsai közül, és addig gyalogolt, amíg talált pár muzsikot, akiknek a házában átmelegedhetett.

Az ő, és társai tiszteletére tervezett fogadás aztán elmaradt, mivel az éppen odaigyekvő Brezsnyev konvojára egy merénylő nyolc lövést adott le.

A Szovjetunió kétszeres hőse, a dupla Lenin-renddel dekorált Volinov a Szojuz-21 parancsnokaként 1976-ban még közel 50 napot töltött az űrben, majd 1990-es nyugdíjazásáig a Gagarin űrhajózási központ oktatási ügyintézője volt.

A jelenleg 83 éves Volinov nyugdíjazását követően az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. 

 

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp