Nem akart zsidó temetést Philip Roth

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Pulitzer-díjas író megtiltotta, hogy zsidó vallási rituálé keretében temessék el, annak ellenére, hogy nagyon kötődött a zsidókhoz.

Philip Roth amerikai-zsidó író múlt hét kedden halt meg 85 évesen, temetése e hét hétfőn volt a Bard College temetőjében.

Roth eredetileg a szülei közelében akart nyugodni a newarki Gomel Chesed Temetőben, de annyi bűntény történt az elmúlt években a zsidó temető részben, hogy nem tudott megfelelő helyet találni a szülei sírjánál.

Ezért 5-10 éve úgy döntött a Bard College temetője mellett, ahol barátja, Norman Manea román-zsidó író közelében nyugodhat. Manea professzorként dolgozik az iskolában, amelynek igazgatója, a zsidó Leon Botstein szintén Roth barátja volt.

„Szeretett volt zsidók közelébe temetkezni, hogy tudjon kikkel beszélgetni”, mondta Roth életrajzírója, Blake Bailey.

Hannah Arendt, a szintén zsidó származású filozófus is a Bard College temetőjében fekszik férje, Heinrich Blucher mellett.

„Roth kifejezetten megtiltotta, hogy a temetésén bármilyen vallási rituálé legyen”, tette hozzá Bailey. „Philip számára nem létezett metafizikai dimenzió. Egyszerűen nem hitt benne, és tündérmesének tartotta az egészet”, jegyezte meg.

Ugyan Roth halálra unta a héber iskolát, ahova gyerekként járt, büszke volt a zsidóságára.

„Viszont szerette a zsidókat emberként. Melegszívűnek tartotta őket, kedvelte a férfibarátai jámborságát, amiből sokszor viccet is csinált, különösen a Portnoy-kórban”, mondta Bailey, utalva a 1969-es regényre, amelyben egy szexuálisan frusztrált zsidó férfi pszichoterápiájáról is ír.

A karrierje elején Roth sok zsidót magára haragított a zsidó élet éles megrajzolásáért, amely szerintük erősíti az antiszemitizmust. De az utolsó években már támogatta az amerikai zsidó közösség. 1998-ban elnyerte a Zsidó Könyv Tanács életműdíját, és 2014-ben tiszteletbeli doktorrá avatta a Zsidó Teológiai Szeminárium Konzervatív Judaizmussal foglalkozó oktatási intézménye.

„Megtisztelő volt a díj”, mondta Roth egy barátjának a ceremónia után, amely szintén arra utalt, hogy a vallással kapcsolatos minden averziója ellenére fontos volt számára a zsidóság. „Ki veszi komolyabban a zsidókat, mint a Zsidó Teológiai Szeminárium? És melyik író veszi őket komolyabban, mint én?”, nyilatkozta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp