A magyarok szívesebben látnának zsidó párt gyerekeiknek, mint muszlimot vagy feketét

Egy 2015-ben készült uniós felmérés adatai alapján állítottak össze pár érdekes térképet, amelyeken elég jól látszik, hogy Európa melyik része rasszistább. Az adatok még a magyar kormány bevándorlásellenes kampánya előtti időszakból származnak.

Az Index szúrta ki azt a pár térképet, amelyeken egy 2015-ös eurobarométer közvélemény kutatás adatait rendezték jól érthető formába. A felmérés az EU országain belüli diszkriminációt vizsgálta, és ezen belül kaptak egy olyan kérdést a résztvevők, hogy mennyire éreznék jól magukat, ha a gyermekük egy zsidóval, muszlimmal, kereszténnyel, buddhistával, feketével, ázsiaival, romával stb. alkotna egy párt.

A magyarországi válaszadók 62 százalékát nem zavarná, ha zsidó párja lenne gyermekének, egy muszlim pár esetében ez viszont már csak 44 százalékra igaz. Roma párral is csak a magyarok 44 százaléka lenne megbékülve, míg ázsiaival 50, feketével pedig 47 százalék.

Az EU-s átlag a zsidó és muszlim pár esetében 69 és 50 százalék. Ettől a magyarországi adatok egy kicsit elmaradnak, más országoknál azonban sokkal nagyobb elutasítást lehet látni. A cseheknél például ezek a számok 49 és 12 százalékon állnak, a görögöknél 46 és 36 százalékon, de mondjuk a ciprusiak és a szlovákok 36 százaléka fogadna csak el zsidó párt a gyerekének, és 23, illetve 16 százalékuk nem érezné rosszul magát ha a gyermeke egy muszlimmal létesítene párkapcsolatot.

Az Index cikke azt is megjegyzi, hogy ez a felmérés még azelőtt készült, hogy a magyar kormány intenzív muszlim- és bevándorlóellenes kampányba kezdett volna.

A menekülteknek még nem sikerült átvenniük a zsidók és a cigányok helyét – Kibic Magazin

Szembenézés a romaellenességgel és az antiszemitizmussal címmel rendeztek konferenciát, amelyen kutatók és civil szervezetek munkatársai próbáltak valamilyen választ találni azokra a kérdésekre, hogy mit tudunk és mit tehetünk a zsidók és a cigányok gyűlölete ellen. Annak ellenére, hogy az utóbbi időben a magyar kormány mindent megtesz a menekültek démonizélásának érdekében, a romaellenesség és az antiszemitizmus koránt sem látszik alábbhagyni Magyarországon.

(Index)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp